Vücudunuzla ilgili önemli rakamları öğrenin

Sağlıklı bir yaşam için yedikleriniz kadar yaptıklarınız da önemli. Ömrünüzü uzatmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için ipuçlarını bilmeniz ve uygulamanız lazım. Son...

Sağlıklı bir yaşam için yedikleriniz kadar yaptıklarınız da önemli. Ömrünüzü uzatmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için ipuçlarını bilmeniz ve uygulamanız lazım. Son zamanların en çok duyduğunuz konularından birisi de şüphesiz 'sağlıklı yaşam'. Sağlıklı yaşam için hazır gıdalardan kaçınmalı, hareket etmeli, sağlıklı beslenmeli, stresten kaçınmalı gibi dikkat etmemiz gereken pek çok madde var. Sizlere güzel bir haber vermek istiyorum. Hafta içi her gün TRT1 ekranlarında, Sağlık Bakanlığı'nın katkılarıyla hazırlanan sağlık rehberiniz 'Doktor Geldi' programı sezon finalini Sağlıklı Yaşam Festivali'yle taçlandırıyor. Halka açık olarak birincisi gerçekleşecek olan etkinlik İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün destekleriyle MEYEV Vakfı ve Bouton Medya tarafından İstanbul Göztepe'de 12-13 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Festivalde; sağlıklı beslenme, iyi yaşam, spor, güzellik, kişisel gelişim gibi konulara değinilecek. Tamamen halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek bu festival için web sitesinden kayıt olmanız yeterli. Peki festivalin gündemi olan sağlıklı yaşam için neler yapmalı, nelere dikkat etmeli? İşte detayları…

FAZLA KILO STRESE NEDEN OLUR
Beden kitle indeksinizi bilin Rakamlar, sandığınızdan çok daha önemlidir. Sağlıklı yaşam için 'rakamlarınızı' bilmeniz gerekir. Tansiyonunuz, vitamin ve mineral değerleriniz, damar tıkanıklığı ve benzer oranlarınız rakamla ifade edilen sağlık anahtarlarınızdır. Kendi değerlerinizin yanında 'normal' değerleri de bilmeniz gerekir. Kas ve iskelet sistemi, vücudun taşıyıcı kolonları gibidir. Bu sebeple taşımak zorunda oldukları ağırlık, yıpranmaları açısından ciddi önem arz eder. Fazla olan her bir kilo, bedeniniz için karşılığı olandan çok daha fazla yük ve stres oluşturur. Beden kitle endeksinizi öğrenmeniz, ideal kilonuza ne kadar yakın veya uzak olduğunuzu anlamanızı sağlar, daha sağlıklı sonuçlar için hedef belirlemenize yardımcı olur.

Kavun, domates, kereviz eksik olmasın Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek istiyorsanız öncelikle sizi çok daha dinç tutacak, enerji verecek, vücuda faydalı beslenme alışkanlıkları edinin. Unutmayın; diyet bir hayat şeklidir ve sağlıklı beslenme, bir alışkanlık olduğu zaman faydalıdır. Kavun, domates ve kerevizi sofranızdan eksik etmeyin, her öğünde protein alın, meyvenin suyunu içmek yerine meyvenin kendisini yiyin. Atıştırmalıklarınızı bisküvi, şekerlemeler yerine kavrulmamış kuruyemişlere, kuru meyvelere çevirin. Porsiyonlarınızı kontrollü tüketmek ve fast food'dan vazgeçmek herkes için ortak temel kurallardandır. Sağlıklı tariflerin olduğu internet sitelerini takip edip kendiniz için mutfakta daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Sağlıklı ve pratik yemekler pişirmeyi alışkanlık haline getirin. Su içmeyi asla ihmal etmeyin.

KRIZ IHTIMALI DAHA FAZLA
Sigarayı hayatınızdan çıkarın Sigaranın sağlınıza ne kadar zarar verdiğini hepiniz bilirsiniz. Ama sigara içmeyi vazgeçilmez bir alışkanlık haline getirenler, duyduklarını dinlememeyi tercih ederler. Sigarayı bırakmak için, sigaranın en önemli zararlarını bir kez daha hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız, sigarayı bırakmanız şart! Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri, belki de ilki; kanserdir. Bu ölümcül hastalığın en temel sebepleri arasında ilk sıralarda sigara yer alıyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri 15 kat, gırtlak kanseri 16 kat, rahim kanseri 16 kat, ağız kanserleri 10 kat, mesane ve prostat kanseri iki kat artış gösteriyor. Sigaranın içinde, hücrenin genetik yapısını bozan hidrokarbonlar, radon ve kadmiyum gibi kanserojen maddeler bulunur. Kanser en temel ifadeyle, hücre yapısının bozulması sebebiyle kontrolsüz hücre bölünmesi olarak tarif edilebilir. Sigarada bulunan bu maddeler, hücre DNA'sını bozar. Kan yoluyla tüm vücudu tabiri caizse gezdiklerinden, tüm organlar için kanser tehdidi oluştururlar. Kalp ve damar hastalıklarına sebep olanların başında da sigara geliyor. Yapılan araştırmalar, bacak damarlarının tıkanma ihtimalinin sigara içenlerde, içmeyenlere oranla iki kat, kalp krizi geçirme ihtimalinin ise dört kat fazla olduğunu gösteriyor. Akciğerden kana karışan ve damar duvarında hasara sebep olan zehirli maddeler, damarlar yoluyla tüm bedeni dolaşır. Damar duvarında meydana gelen hasar; kanın pıhtılaşmasına ve damar çeperinde yağ birikimine sebep olur. Damar plakları daralmaya, daralma kalbin yeterince beslenememesine ve uzun vadede kalp krizine sebep olur.

DAHA FAZLA GÜLÜN, SIK SIK SEYAHATE ÇIKIN
GÜLMEK; yapabileceğiniz en basit egzersizdir. Yapılan araştırmalar, 10-15 dakika boyunca gülerek 50 kalori yakılabileceğini gösterdi. Gülmenin faydalarını araştıran benzer araştırmalar, gülme esnasında stres hormonu seviyesinin düştüğünü, iyi kolesterol (HDL) seviyesinin arttığını ve damar iltihabında azalma olduğunu da gösterdi. İşte tam da bu yüzden haftada bir de olsa komedi filmi izlemeli, sizi güldüren arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirmelisiniz. Unutmayın; güldüren dostlar ömrünüzü uzatır! Ayrıca sık sık seyahat edin. Stresin vücutta yarattığı negatif etkilerden sıyrılmak, daha fazla oksijen alıp daha sağlıklı besinler tüketebilmek için kendinize molalar verin. Üstelik bunu yapmak için çok uzaklara gitmenize de gerek yok! Alpler'den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağı, Kaz Dağları'dır. Oksijen gençleştirir, kalbi yeniler ve astıma iyi gelir.

YÜRÜRKEN KARNINIZI İÇE ÇEKİP DİK DURUN
VIRGINIA Üniversitesi'nde, düzenli yürüyüş yapan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, haftada üç kez kısa süreli ve hızlı, iki kez daha uzun süreli ve orta tempoda yürüyüş yapan kadınların; haftada beş kez temposuz yürüyenlere göre göbek çevresi yağlarını tam beş kat hızlı kaybettikleri tespit edildi. Size birkaç pratik önerim var; yürüyüş yapmanın yanı sıra ofiste çalışırken, yürürken, yemek yerken, film izlerken kısacası her an karnınızı içeri çekerek dik durmaya çalışın. Böylece, siz fark etmeseniz de ilgili kaslar devamlı çalışır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 196 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 160 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 144 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 182 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 342 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar