Siyasilere ‘Z kuşağı’ bilgileri
Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat'ın bugünkü (21.06.2022)''Siyasilere ‘Z kuşağı’ bilgileri'' başlıklı yazısı.
Değişikler... Hem de çok değişikler... Seçimlerin 2023 yılında yapılması durumunda yaklaşık 6 milyonu oy kullanacak. Onların izledikleri dizilerde alıntılarla, onların girdikleri sosyal medya platformlarını kullanarak hatta TikTok çekerek, “Yol, köprü yaptık” diyerek acaba oylarını almak mümkün mü? Bence hayır... Nereden mi çıkarıyorum? Ufed London’ın Kurucusu Ebru Doğdu ve AyThink ekibi Aykut Açkalmaz ve Yasin İkizoğlu bu kez benim için Z kuşağını araştırdılar ve analiz yaptılar. Her siyasetçinin okumasını tavsiye ederim. Araştırmanın tespitlerini sizlerle madde madde paylaşıyorum:
Z KUŞAĞI YANİ SİBER ÇOCUKLAR
“Kuşaklar, doğum yıllarına ve büyürken onları etkileyen olaylara göre tanımlanır. 1990’ların ortaları ile 2012 yılları arasında doğmuş olanların kuşağına Z kuşağı diyoruz.
Mobil hayatın olmadığı dönemi hiç görmemiş, internetsiz yaşamı bilmeyen bir kuşak.
Hırslı olmayan bir kuşak.
Dijital nesli, internet nesli, oyun nesli, siber çocuklar, zaplayan insan, çekirge zihin gibi farklı isimlerle de anılıyorlar.
Tüm günlük işlerini teknoloji ile yürütürler.
Milenyum Çağı çocuklarıdır. Teknolojinin de verdiği hızla, hızlı ve analitik düşünme yetisi olan bireyleri bünyesinde çokça barındıran bir kuşaktır.
ÖZGÜRLÜK KESKİN ÇİZGİLERİ
Özgürlüklerine ve bağımsız olmaya karşı eğilimliler, özgürlüklerinin kısıtlanmasından ve konfor alanlarına müdahaleden hoşlanmazlar.
Sınıfta kalmayı kaldırdık, çok az çaba ile teşekkür, takdir almak okul hayatındaki rutinlerden, sıradan olaylardan biri oldu.
Bugün oy verme çağına gelen çocuklar her ne yaptılarsa övgü aldılar, alkış aldılar, her yaptıkları fark edildi.
X, Y kuşağı, Z kuşağına ‘helikopter anne-baba’ oldu.
Z kuşağı yetişirken devlet, okullardaki kıyafet zorunluluğunu gevşetti. Saçı okula uygun olmayıp giremeyen kaç tane Z kuşağı vardır acaba?
Özgürlüklerin bu kadar genişlediği bir dönemde yetişen Z kuşağı da elbette küçücük bir özgürlük sınırlandırmasına tepki gösteriyor.
Onları tanıyoruz ama tanımanın gereğini yerine getirmiyoruz.
ÖZGÜRLÜKLERİNİ SERGİLEMEK İSTİYORLAR
Özgürlüklerini en çok sergilemek istedikleri alan internet, sosyal medya mecrası.