Dünyanın eşitsizliği

Dünya Ekonomik Forumu WEF, Davos’taki geleneksel yıllık toplantısında yer verdiği kapsamlı ajandayla haftaya damgasını vurdu. Küresel ekonominin nihayet hareketlendiği ve ayrıca bunu daha dengeli bir tabloyla...

Dünya Ekonomik Forumu WEF, Davos’taki geleneksel yıllık toplantısında yer verdiği kapsamlı ajandayla haftaya damgasını vurdu. Küresel ekonominin nihayet hareketlendiği ve ayrıca bunu daha dengeli bir tabloyla başardığı 2017 gibi hemen geride bırakılmış bir dönem, şüphesiz bu yılki tartışmaların pozitif tarafında yer alıyor. Bununla birlikte riskler ve natamam taraflar da, ilgi ve özen gösterilmeyi her daim bekliyor. Örneğin bu bağlamda; büyümenin kuvvetlendiği ve dengelendiği bir ortamda, kalkınmanın ve bunun kapsayıcılığının halen alacak yolu olduğunu tüm dünya çok iyi biliyor.

WEF’in, hemen Davos öncesinde yayımladığı Kapsayıcı Kalkınma Endeksi (Inclusive Development Index-IDI) çalışmasının 2018 raporu da, bu konuya bir kez daha dikkat çekiyor. Hatırlanacak olursa IDI, 103 ülkenin GSYH’ye ek olarak 11 ekonomik boyuttaki performansını yıllık olarak değerlendiren bir endeks... 3 ana kategoriyi temel alan bu endeks, büyüme ve kalkınmanın yanı sıra, ilgili ekonomilerdeki kapsayıcılık ile sürdürülebilirliği de sorguluyor.

Bu yılki raporun altını çizdiği üzere, yaşanan ekonomik büyümenin gelir ve servette kapsayıcılıkla ilerlemesi gerekirken, bu büyük detayın politikalarda on yıllardır bir şekilde arka planda kalması neticesinde bugün dünya çapında zirveye tırmanmış bir eşitsizlik göze batıyor.

Bu çerçevede sosyoekonomik gelişimi ölçümlemeye çalışan IDI, gelişmiş ve yükselen ekonomileri ayrı ayrı kıyaslarken Türkiye bu yıl 16. sıradaki konumuyla yavaşça ilerleyen yeşil bir ışık alıyor.

UÇURUMUN BÖYLESİ

Doğrusu kapsayıcı bir kalkınma hikâyesi yazabilmek, çok sayıda ülkenin imtihanı. Oysa önemli bir ilgili zaviye olan “servet eşitsizliğine” bakıldığında, dünyanın hala kötü bir sınav verdiğini söylemek mümkün… Nitekim Oxfam International tarafından mütemadiyen takip edilen söz konusu meseleye dair geçtiğimiz günlerde açıklanan son veriler, uçurumun kapanmaktan çok uzak olduğunu gözler önüne seriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.015 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.835 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.064 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.289 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.325 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar