Trump ve adamları
1995 yılında ABD Kongresi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ve ülkedeki büyükelçiliğinin lokasyonu olarak tanıma kararı, göreve gelen Başkanların göz ardı etmeyi tercih ettiği bir...
1995 yılında ABD Kongresi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ve ülkedeki büyükelçiliğinin lokasyonu olarak tanıma kararı, göreve gelen Başkanların göz ardı etmeyi tercih ettiği bir gelişme olmuştu. Oysa Trump, söz konusu tercihlerin arka planındaki saikleri ve uluslararası hukuku hiçe sayarak bu kararı hayata geçireceğini açıklamış bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde ve TBMM ittifakıyla Türkiye’nin ve ayrıca İslam dünyasının haklı reddiyle karşılaşan bu açıklama, Avrupalı liderlerin de sesini kattığı ve Guterres’in ifadeleri altında milletlerin birleştiği küresel bir tepkiyle karşılaştı. Bölgede zaten tarifi dahi zor olan barış ve istikrarın tesisine dair umutları tehdit eden tehlikeli niteliğiyle de, bu muameleyi görmeye devam edecek.
Donald Trump, göreve geleli henüz 1 yılını doldurmadan oldukça çalkantılı bir süreç içerisinde ve soruşturmaların gölgesinde yürümeye çalışıyor. Bu ise, özellikle tabanını ve destekçilerini beslemeye yönelik kararlarda sakıncalı adımlar atmasını kolaylaştırıyor. Kudüs vakası da bu kapsamda, kampanya döneminin çoğu henüz gerçekleşememiş ya da ilerlemekte zorlanan vaatleri arasında hızla öne çıkmış gözüküyor. Nitekim vaat kartelasına bakıldığında söz konusu kararın, mevcut ortamda hem uygulama hem de dikkat çekicilik açısından ABD Başkanı için elverişli bir seçenek olduğuna şüphe yok.
VERGİ TELAŞI
Bir yandan Paris İklim Anlaşması’ndan ve TPP’den hiddetle çekilirken diğer yandan Meksika duvarından Obamacare’e pek çok vaatte durulan Trump’ın, hem seçmenlerini doyurması hem de itibarını sağlamlaştırması gerekiyor. Hatta son günlerde bu amaca hizmet edebilecek bir madde olarak da, ABD’deki hararetli vergi çalışmalarını izlemekteyiz. Ülkedeki vergi sistemini yeniden elden geçiren Cumhuriyetçi çabalar, yakın zamanda buldumcuk misali gelecek bir zafere işaret ediyor.
2 Aralık günü sabaha karşı ABD Senatosu’nda Cumhuriyetçilerin sadece bir fire vererek kabul edilmesini sağladığı vergi yasa tasarısı, son anda ayaküstü yapılan değişiklikler içermesi yönüyle oldukça tartışılıyor. Tasarı, Kasım ayında Temsilciler Meclisi’nden geçmiş olan çalışma ile de birtakım farklılıklar gösteriyor. Dolayısıyla şimdi iki kanatta ayrı ayrı kabul edilen tasarıların, görüşmelere tabi tutulup uzlaşması için çaba harcanıyor.