Kurban Bayramımız mübarek olsun

İnancımız ile Ata'mızı buluşturmaya devam ettikçe, yeniden dirilen, birbirine kenetlenen bir Türkiye ile karşılaşıyoruz ve bununla inanın gurur duyuyoruz.Bunca yıldır dikkate alamadığımız bu hakikatler...

İnancımız ile Ata'mızı buluşturmaya devam ettikçe, yeniden dirilen, birbirine kenetlenen bir Türkiye ile karşılaşıyoruz ve bununla inanın gurur duyuyoruz.
Bunca yıldır dikkate alamadığımız bu hakikatler içinse, Mustafa Kemal'in manevi şahsından özür dilemeyi bir borç kabul ediyoruz. Aynı gerekçe ile her sene kaleme aldığımız Kurban Bayramı mesajımızda bu yıl O’na da yer verelim istedik.
Elimizde 1927 senesinde Mustafa Kemal tarafından ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi Hoca'ya hazırlatılmış Cuma hutbeleri var.
Allah'ı sevmek ve Peygamberimize uymak, Hz. Peygamberimizin ahlakı, namaz, oruç, iman ve amel; Mi’rac ve Kadir geceleri gibi İslam itikadının temel konularında hazırlanan hutbelerin arasında Ramazan ve Kurban Bayramlarıyla alakalı da iki hutbe bulunuyor.
Bunlardan Kurban Bayramı hakkındaki hutbeyi özetleyelim:
Hutbe, Kevser Sûresi'nin 1, 2 ve 3. ayetleri ile başlıyor: “(Ya Muhammed) Biz Sana Kevser'i verdik. Onun için Rabbine kulluk et ve kurban kes. Asıl sonu kesik olan, şüphesiz Seni kötüleyendir.”
Hutbe kimlerin kurban kesmesi gerektiğini anlatarak devam ediyor:
“Ey hali vakti yerinde olan kimseler; sakın fakirlere ve muhtaçlara karşı katı yürekli davranmayın! Onlara acıyın! Ey cemaat, erkek, kadın her kimin borcundan, geçineceğinden fazla sikkeli sikkesiz, külçe halinde veya başka bir şekilde yirmi miskal veya daha fazla altını varsa, dinimizde o kimse kurban kesmek için zengin sayılır. Böyle sikkesiz altını olmayıp da on üç buçuk Türk altını olan kimseler de kurban kesmelidir.”
Daha sonra hangi hayvanların kurban edileceği anlatılıyor:
“Ey cemaat-i Müslimin! Kurban; koyundan, keçiden, deveden, sığırdan olur. Başka hayvanlardan kurban kesilmez. Bu dediğim hayvanların erkeğinden, dişisinden kurban olursa da devenin, sığırın dişisini, koyunun ve keçinin erkeğini kurban etmek daha makbuldür. Kurban edeceğiz diye bu hayvanların yavrularını kesmek olmaz. En aşağı devenin beş seneliği, sığırın iki seneliği, koyunun ve keçinin de birer seneliği kurban olur. Yedi kişinin ortaklaşarak bir deveyi veya bir sığırı kurban etmesi de olabilir. Bir koyunu veya bir keçiyi ancak bir kişi kurban edebilir. Dişleri dökülmüş, kuyruğunun yarısından fazlası kesilmiş, bir gözü veya iki gözü kör olan ve yürüyemeyecek derecede topal, hasta ve zayıf bulunan hayvanlardan kurban olmaz.”
Sonra kurbanın ne zaman kesileceği bilgisi verilir:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti 09 Ekim 2017 | 568 Okunma İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti 07 Ekim 2017 | 507 Okunma İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti 30 Eylül 2017 | 460 Okunma İmam Hüseyin 28 Eylül 2017 | 302 Okunma İmam Hüseyin kimdir? 27 Eylül 2017 | 655 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar