Bu kitap 171 yaşında!
Bugün 21 Şubat, dünya tarihinin en etkili belgelerinden birinin 171. yıldönümü. Dünya tarihinin en önemli siyasi yazılarından, belki de en önemlisi. İncil'den sonra en fazla dile çevrilen yayın. Dünyada...
Bugün 21 Şubat, dünya tarihinin en etkili belgelerinden birinin 171. yıldönümü. Dünya tarihinin en önemli siyasi yazılarından, belki de en önemlisi. İncil'den sonra en fazla dile çevrilen yayın. Dünyada hâlâ en çok satan kitaplardan biri. Ekonomi, politika ve sosyoloji konularında dünya tarihini en fazla etkileyen metinlerden biri. Bu kitap, “devrim için mücadele” çağrısında bulunmak için kaleme alınmış.
Türkiye’de çok sayıda yayınevi tarafından 50’den fazla baskısı yapıldı. İllegal basımlar hariç! İlk defa kitap olarak Dr. Şefik Hüsnü Deymer’in çevirisiyle 1920’de yayımlandı. İkinci kez Kerim Sadi’nin çevirisiyle 1936’da yayımlanan kitabın çeşitli çevirileri toplatıldı. Yayımcıları “komünizm propagandası yapmak” suçundan mahkum edildiler.
“Avrupa’da bir hayalet dolaşıyor!
“Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor - Komünizm hayaleti. Avrupa'nın tüm eski güçleri bu hayalete karşı kutsal bir sürgün avı için ittifak halindeler” diye başlar.
“Komünistler, görüş ve niyetlerini gizlemeyi reddederler. Amaçlarına ancak bugüne kadarki tüm toplumsal düzenin zorla yıkılmasıyla ulaşabileceklerini açıkça bildirirler. Varsın egemen sınıflar bir komünist devrim ürküntüsüyle tir tir titresinler. İşçilerin, zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yok. “Kazanacakları bir dünya var.
“Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!” diye sona erer.