İttihat ve Terakki’yi neden Tıbbiyeli gençler kurdu?
Eren Öztürk’ün, Aydınlık com.tr’deki yazısının başlığı “İttihat ve Terakki’yi neden Tıbbiyeli gençler kurdu?” Öztürk, “İttihat ve Terakki’yi kuran gençlerin...
Eren Öztürk’ün, Aydınlık com.tr’deki yazısının başlığı “İttihat ve Terakki’yi neden Tıbbiyeli gençler kurdu?” Öztürk, “İttihat ve Terakki’yi kuran gençlerin Tıbbiyeli olması bir tesadüf müydü?” sorusuna “Bizce değil” yanıtını veriyor. Bizce de değil!
Öztürk, “Mevzide olanın gerçekleri kavraması daha öncedir. Çünkü gerçeklerle ilk onlar yüzleşir. Osmanlı devletinin kurmay subaylarını yetiştiren Harbiye, gerçekle ilk yüzleşenlerden olmuştur. Osmanlı’nın Batı karşısındaki geri çekilişi ve siyasal-kültürel alandaki yenilgisinin sebeplerini düşünürlerdi” diyor.
İTTİHATÇI DOKTORLAR
“İttihat ve Terakki’yi neden Tıbbiyeli gençler kurdu?” sorusuna, henüz yayımlanmamış “Dr. Nâzım” kitabımda şu yanıtı veriyordum:
Gülhane’de Tıbbiye, Vefa’da İdadi, Kumkapı’da Eczacı Mektebi Jöntürk fikirlerinin yaygın olduğu okullardır. Ancak bunların arasında Tıbbiye en başta gelir. İttihat ve Terakki Cemiyeti içinde sivil ve asker aydınlar arasında en yaygın kesim doktorlardır. Cemiyet, sanki bir "doktorlar örgütü” gibidir. Tıbbiye’de, özellikle askerî tıbbiyede çok yaygındır.
İttihat ve Terakki'nin seçkin üyeleri arasındaki tıbbiyelilerden bazıları şunlardır:
Dr. Nâzım, Dr. Bahattin Şakir, Dr. Rusuhi, Hilali Ahmer (Kızılay) Başkanı Dr. Esat Paşa (Işık), Dr. Akil Muhtar, Dr. Tevfik Rüştü (Aras), Dr. Abdülhak Adnan (Adıvar), Dr. İbrahim Tali (Öngören), Dr. Hasan Vasfi (Kıztaşı) (diğer adıyla “Hasan Amca), Dr. Nihat Reşat (Belger), vd…
Padişaha isyan duygusu ve Jöntürk fikirleri neden tıbbi...