İttihatçılar neden Fenerbahçeli oldu?
Bu sorunun yanıtını vermeden önce Fenerbahçe’nin, Türkiye Kupası son 16 turu ilk maçında karşılaştığı Ümraniyespor'a 1-0 mağlup olduğunu, Sarı-Lacivertlilerde Elif Elmas’ın...
Bu sorunun yanıtını vermeden önce Fenerbahçe’nin, Türkiye Kupası son 16 turu ilk maçında karşılaştığı Ümraniyespor'a 1-0 mağlup olduğunu, Sarı-Lacivertlilerde Elif Elmas’ın maçın 47. dakikasında kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktığını hatırlatalım.
Maçın tek golünü 82. dakikada Fenerbahçe alt yapısında yetişen Yasir Subaşı attı. Tek gol mü? Neyse hakemin kararını tartışmayalım!
Ümraniyespor - Fenerbahçe kupa maçının rövanşı 24 Ocak Perşembe günü Ülker Stadı'nda oynanacak. Maçın ayrıntılarını zaten gazetelerden öğrendiniz.
Benim gibi fanatik bir Cimbomlu olan Mehmet Sabuncu’yu kızdıracağımı, hasta Fenerli Tunca Arslan’ı ise sevindireceğimi biliyorum. Ama ne yapayım? Gerçek ne ise onu yazmak zorundayım!
CİMBOM MU, KANARYA MI?
Osmanlı'da futbola ilgi 1908 Devrimi ile başladı. Futbol, kısa zamanda "Ata sporu" güreşten daha popüler bir spor haline geldi. Kitle örgütlenmesine öne veren İttihat ve Terakki Partisi'nin bu alana ilgi duymaması düşünülemezdi. İttihat ve Terakki için "gençlik" ve "spor" önemli örgütlenme alanlarıydı.
İttihatçılar, futbolun kitlesel özelliğini kavrayan ilk siyasal örgüttür. O dönemde de en çok taraftarı olan iki kulüp Galatasaray ve Fenerbahçe idi. İttihatçılar, Türkçü isimlerle kendilerinin kurduğu Altınordu, Altay gibi kulüpler dışında Fenerbahçe ve Galatasaray yönetiminde de etkin olmak istiyorlardı. Hangisi tercih edilecekti?
"Mekteb-i Sultani" (Galatasaray), İttihatçılar için fazla cazip görülmüyordu. Kurucusu Arnavut milliyetçiliğinin ve Türk edebiyatının ö...