Milli Demokratik Devrim deyince akla o gelir!
1968 yılı Kasım’ında Şefik Hüsnü’nün tarihsel dergisi Aydınlık, aylık dergi olarak, Doğu Perinçek ve Vahap Erdoğdu önderliğinde yeniden yayımlandı. Derginin Mihri Belli ve Hikmet...
1968 yılı Kasım’ında Şefik Hüsnü’nün tarihsel dergisi Aydınlık, aylık dergi olarak, Doğu Perinçek ve Vahap Erdoğdu önderliğinde yeniden yayımlandı. Derginin Mihri Belli ve Hikmet Kıvılcımlı’nın da aralarında bulunduğu geniş bir yazar kadrosu vardı. Aydınlık, Türkiye sosyalist hareketinin teorisinin oluşturulmasında ve Milli Demokratik Devrim stratejisinin belirlenmesinde önemli rol oynadı.
NEDİR MİLLİ DEMOKRATİK DEVRİM?
Milli Demokratik Devrim-Sosyalist Devrim tartışması yalnızca 1960’lı yılların değil fakat son yarım yüzyılın en önemli ideolojik saflaşmasıdır. Türkiye’nin Meşrutiyetlerle başlayıp Milli Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Devrimi ile büyük bir atılım yapan, yüzyıllık demokratik devrimini işçi sınıfı önderliğinde kesin başarıya ulaştırmak ve demokratik halk iktidarını gerçekleştirmek ve durmaksızın sosyalizmin kuruluşuna geçmek. Milli Demokratik Devrim tezi özetle böyleydi.
Bu teze göre, bugünkü aşamada üretici güçlerin özgürce gelişmesini engelleyen, emekçilerin refah ve mutluluğunun karşısına dikilen güç emperyalizm ve onun yerli işbirlikçileriydi. Temel slogan, “Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye” idi.
DEVRİMCİ AKIMLAR MDD’DEN ÇIKTI
Türkiye İşçi Partisi (TİP) içinde Mihri Belli’nin önderlik ettiği muhalefet Milli Demokratik Devrim tezini savunuyordu.