Amerika’nın Chavez’e “yürüyüş”üdür
"Beni kaçırdılar, öldüreceklerdi de; ama Tanrı yardım elini uzattı, halk da ordu da sokaklara döküldü ve işte karşınızdayım. Fakat bu darbenin başını çekenler ABD hükümetinin...
"Beni kaçırdılar, öldüreceklerdi de; ama Tanrı yardım elini uzattı, halk da ordu da sokaklara döküldü ve işte karşınızdayım. Fakat bu darbenin başını çekenler ABD hükümetinin koruması altında bugün burada, bu ülkedeler. Ve bendeniz ABD hükümetini teröristleri himaye etmek ve tepeden tırnağa yalan dolan bir söylem tutturmakla itham ediyorum."
Petrol üretiminde dünya üçüncüsü olan Venezuela'nın, Bolivar'dan sonra gördüğü en büyük lider Chavez'di. Petrol gelirinin %80'ini halkının kullanımına sunan Başkan, ABD ortaklığındaki özel petrol şirket sahiplerinin tepesini gittikçe attırıyordu. Onlar için son damla, Şubat 2002'de, Chavez'in devlet petrol işletmesinin yönetimine kendisine yakın isimleri getirmesiydi. Artık rüşvet- kâr- rant çarkına çomak sokulmuştu. Özel TV ve gazetelerin tamamına sahip olan şirket sahipleri, meşaleyi yaktı.
Yine Şubat 2002'de, Ticaret Odası Başkanı Pedro Carmona ve muhalif siyasetçi Carlos Ortega, Beyaz Saray'da Bush tarafından kabul edildi. Artık düğmeye basılmıştı. Üst düzey bir general, özel TV'lerden birine üniformasıyla çıkıp, Chavez'in çekilmesi gerektiğini açıkladı.
11 Nisan 2002'de, muhalifler hedefinin devlet petrol işletmesi olduğunu açıkladıkları yürüyüşlerinin yönünü, Chavez destekçilerinin çevrelediği bilinen Başkanlık Sarayı'na çevirdi ve kuşattı. Binalardan, kim olduğu hâlâ tespit edilememiş keskin nişancılar ateş açtı. Chavez destekçilerinden birkaçı ise, sadece korkutma amaçlı boş yollara ve havaya ateş etmişti. Ancak özel kanallar, sadece destekçilerin ateş ettiği anların görüntülerine yer verdi. Üstelik ateş ettikleri alanın boş olduğunu gösteren açıya da ekranlarında yer vermedi. Böylelikle 10 kişinin ölümünden sorumlu olanın Chavez destekçileri olduğu yalanını yaydı. Ölümlerin suçu, Chavez'in üzerine yıkıldı. Tüm medya, 'istifa' sesleriyle inliyor ve ordu göreve çağrılıyordu.