Gezi'den "Demokrasi" doğar mı?.
13 Haziran 2013'te, yani, Gezi Parkı olaylarında sıkılan gazların dumanı hala Taksim'de tüterken, yani tam da iki yıl önce bu köşede yazdıklarımı bir daha nakledeyim önce.. *** Gezi Parkı olaylarıyla ilgili...
13 Haziran 2013'te, yani, Gezi Parkı olaylarında sıkılan gazların dumanı hala Taksim'de tüterken, yani tam da iki yıl önce bu köşede yazdıklarımı bir daha nakledeyim önce..
***
Gezi Parkı olaylarıyla ilgili dış basında çıkan yazıların en ilginçlerinden biri The New York Times'da yayınlandı.
Altında Daron Acemoğlu imzası vardı.
Yazının sonundaki bilgide Acemoğlu'nun dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan M.I.T.'de Ekonomi Profesörü olduğu, "Diktatörlüğün ve Demokrasinin Ekonomik Orijinleri" ve "Uluslar Neden Kaybeder: Güç, Refah ve Yoksulluğun Orijinleri" adlı kitapların yazarı olduğu kayıtlıydı.
İsim, beni biraz daha araştırmaya sevk etti ve Acemoğlu'nun, İstanbul doğumlu Ermeni asıllı bir Türk olduğunu, Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra gittiği Amerika'da yaşadığını ve Dünyanın En Kayda Değer 10 Ekonomisti arasında bulunduğunu öğrendim.
Ben uzun yazıdan bir küçük bölümü nakledeceğim..
"Demokrasi, sadece sandık değildir.
Özellikle de oy tercihlerinin Türkiye'deki gibi pek de cazip olmadığı ülkelerde hiç değildir. İngiliz demokrasisinin olgunlaşması büyük çapta 19'uncu yüzyıl sonlarındaki sokak gösterilerinin sonucudur. Bu gösteriler sadece daha önce oy verilmeyenlerin oy almalarına değil, ilave olarak, seçmenlere yeni umutlar ve imkanlar sunan İşçi Partisi'nin doğmasına sebep olmuştur.
Bugün Türkiye'de, pek çok kentte geniş halk kitlelerinin, aşırı ve yoğun polis eylemlerine rağmen sokağa dökülmeleri, Türkiye'de de demokrasinin olgunlaşma yaşına geldiğinin göstergesi olabilir."