İnsan sosyal hayvandır!..
"İnsan sosyal hayvandır" diye öğrenmiştik, lisedeki ilk sosyoloji dersimizde.. "Sosyoloji" Toplum Bilimi, demekti..En küçük toplumu "Aile" diye öğrettiler bize.. Sonra çevremiz gelirdi.. Dostlar.. Genişleyerek "Millet"e kadar...
"İnsan sosyal hayvandır" diye öğrenmiştik, lisedeki ilk sosyoloji dersimizde..
"Sosyoloji" Toplum Bilimi, demekti..
En küçük toplumu "Aile" diye öğrettiler bize.. Sonra çevremiz gelirdi.. Dostlar.. Genişleyerek "Millet"e kadar giderdik. Ayni vatanın çocukları.. Ayni inancın bağlıları Ümmet olurdu.. En sonda da tabii, "Dünyalı olmak" vardı.. Yani insan olmak.. İnsanı hayvandan ayıran en önemli özelliklerden biriydi toplum olmak.. Sosyal olmak..
Şimdi bu toplumlara bakın.. Hepsinin, ama hepsinin ortak neşelendikleri, ortak hüzünlendikleri günler vardır.. Bu ortak neşe ve hüzünlerdir aslında onları bağlayan.. Toplum yapan.. Ve de var olan bağları, bu vesile ile göstermelerine sebep olan..
Ailede evlilik yıldönümleri, doğum günleri böyledir mesela.. Böyle günler yakın dost çevresini de kapsar.. Ulus oldunuz mu, ulusal günleriniz olur.. Bayramlar, yaslar.. İnanç birliklerinde de, dini bayramlar ve matemler..
"İnsan" olduğumuzu anlatan günler ise, ne sınır tanırlar, ne kan, ne ırk, ne inanç..
Anneler Günü böyledir mesela..
Giderek yayılan Sevgililer Günü mesela..
Ve de güncel konumuz, üç gündür yazıyorum.. Yılbaşı tam da böyledir.