Kapadokya’yı ihtişamlı günlerine döndürmek..
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nabi Avcı Hocamdan bu yana, beni çok mutlu eden işler yapıyor.. Sabah'ta köşe yazmaya değil, gazeteciliğe başladığım günden beri, Turizm'in bu ülke ekonomisini hatta tek...
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nabi Avcı Hocamdan bu yana, beni çok mutlu eden işler yapıyor.. Sabah'ta köşe yazmaya değil, gazeteciliğe başladığım günden beri, Turizm'in bu ülke ekonomisini hatta tek başına kurtaracak bir sektör olduğunu yaza geldim..
Türkiye, bir turistin aradığı, arayacağı ne varsa, hepsine sahipti çünkü.. Ve de deniz ve güneş, ülkemin hazine listesinin sonunda geliyordu, bence.. Öylesi neler neler vardı, Türkiyem'de..
Kullanmaya gelince, ayni ölçüde başarılı olduğumuz söylenemez. Pek çoğundan kendimiz haberdar değiliz, nerde ki dünya bilsin. Bildiklerimizi de, kötü kullanıyoruz.. Mesela Türk Rivierası.. Mersin'den Kalkan'a, Türk Rivierası.. Dünyanın en güzel tatil köyleri, yedi yıldızlık oteller.. O lanet olası, yere batası "Her şey dahil sistemi" ve aptalca rekabet yüzünden, üç otuz paraya dolduruluyor. Turist, hava alanından otele, otelden hava alanına, nerdeyse Türkiye topraklarına ayak bastırılmadan getirilip götürüldüğü için çevrede zerre ekonomik ve sosyal gelişmeyi teşvik etmiyor.
Kaç milyon turist geliyor mesela Antalya'ya.. Peki kırk yıldır, Yedi Mehmet dışında restoran adı bilen var mı?.
Turizm bu ülkede "Devlet Politikası" olmalıyken, kimseler el atmıyor. Yıllar yılı bu ortamda içim kan ağlayarak yaşar ve yazarken, dedim ya, Avcı Hocam ve onu izleyen Kurtulmuş, bir başka hava getirdiler Kültür ve Turizm Bakanlığı'na..
Canlandılar ve canlandırdılar..
Eylül başında, Bakan Kurtulmuş geçen hafta Çin'e giderken, yardımcısı Hüseyin Yayman'ı da Nevşehir'e yolladı..
İki gezinin de odak noktası ayniydi..
Kapadokya!..
Güzel Atlar Ülkesi diye bilinen o emsalsiz Kapadokya..
Gerek doğal güzellikleri, gerekse, tarihsel kalıntılarıyla Kapadokya, akıllara seza bir turizm hazinesiydi..
"..di" diyorum.. Çünkü, son zamanlarda enerjisini kaybetmeye başladı.. Esnaf "Geçmişte bir günde 200'den fazla tur otobüsü Ürgüp'e gelir ve park edecek yer bulamazdı" diyor..
Bugün.. Üstelik ülke turizmine eklenen Çinlilere ve Japonlara rağmen, Kapadokya eski günlerini arıyor.
Bakan Kurtulmuş'un Çin gezisinin ana sebebi bu.. Bu milyarlık ülkeye Kapadokya'yı duyurmak.
Yardımcısı Yayman'ın Nevşehir'deki görevi ise, Birleşmiş Milletler, Eğitim, Kültür ve Sanat Organizasyonu Unesco'nun Dünya Kültür Listesi'nin en başlarında bulunan Kapadokya için bir çalıştay düzenlemek.
"Kapadokya 2023 Geleceğini Arıyor Çalıştayı!.."
Bakan yardımcısı, sevgili dostum Hüseyin Yayman, Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir milletvekilleri, sektör temsilcileri, meslek birlikleri, Üniversite rektörleri buluştular.. Konuştular..
Balon işletenler, otelci, tur operatörü, at çiftliği sahibi, üzüm bağı sahibi, meslek birlikleri ve aklınıza gelen tüm paydaşlar oradaydı. Düşünce ve isteklerini paylaştılar.
Yayman, "2023 için 5 milyon turist" hedefini şehrin önüne koydu.
Toplantıda en çok üzerinde durulan konu, ünlü yazarların romanlarında Kapadokya'yı ele almasıydı. Bunun için Göreme'de bir yazar evi kurulmasına karar verildi.
Dünyaca ünlü kişilerin bölgeye davet edilmesi, devamlı bir film platosu kurulması, Hollywood'un gelip film çekmesi planlandı.
"Nurgül Yeşilçay ve Özcan Deniz'li Asmalı Konak'la Kapadokya bu kadar gündeme geldiyse, Angelina Jolie, Tom Cruise veya Robert De Niro ile nasıl farkındalık yaratır" dendi.
Tabii, bu arada bölgedeki altyapı sorunlarının giderilmesi için Ankara ve Nevşehir'in kısa sürede işbirliği yapması da istendi.
Kapadokya, bu gerçekten dünyada eşi olmayan hazine için benim de söyleyeceklerim var.. Yarın!..