Amerika’da bir medeniyet durağı
Amerika, çok kültürlülüğün dünyadaki en özel örneklerinden birisi. Farklı dini ve etnik gruplar tek bayrak altında yaşıyor. Zaman zaman antisemitik ve İslamofobik refleksler ortaya çıksa da, çok...
Amerika, çok kültürlülüğün dünyadaki en özel örneklerinden birisi. Farklı dini ve etnik gruplar tek bayrak altında yaşıyor. Zaman zaman antisemitik ve İslamofobik refleksler ortaya çıksa da, çok kültürlülük iddiası Amerika’nın bazı yerlerinde gerçek anlamda hayat bulabiliyor. Maryland bunlardan birisi. Resmi adı, Diyanet Center of America (DCA) olan Türk-İslam Kültür ve Medeniyet Merkezi, yerel halkın oyuna başvurularak, yani referandumla hayat buldu. Maryland halkı, çok kültürlülük konusunda önemli bir sınav verdi. DCA, NASA, NSA gibi Amerika’nın önde gelen stratejik kurumlarının hemen yanı başında üstelik. Başkente uzaklığı ise sadece yarım saat.
DCA’in en önemli hususiyetlerinden birisi, Amerika’da mukim bazı Müslüman topluluklara dair tarihsel bir izdüşüme de tekabül etmesi. Zira Külliye’nin mimarisi, sadece Türkiyeliler için değil, Osmanlı bakiyesi coğrafyanın Amerika’da yaşayan halkları için de son derece aşina. Mesela, bir İranlı için Farsça beyitler kendi kültürüne uzanan bir köprü. Bir Makedon, bir Filistinli, bir Macar için her şey çok tanıdık. Hat, tezyinat, kündekari ahşap işlemeciliği, sedef kakmacılık, çinicilik, Amerika’daki Osmanlı ve Türkiye araştırmacıları için de, uygulamalı ders sahası olabilecek nitelikte seçkin örneklerle dolu. Her biri ehil ellerden çıkmış, türünün otantik örneklerini temsil ediyor. Gerçekten, kısa sürede DCA, Türk-İslam kültürüne ilgi duyanlar için bir okul haline gelebilir.