Aşırı siyasallaşmaya karşı kitap detoksu

1 Kasım seçimleri ertesi herkes kendi kulvarına çekilirken, TÜYAP Kitap Fuarı özellikle İstanbullular için esaslı bir hava değişimine vesile olacağa benziyor. Öğrencisinden akademisyenine, medya mensubundan sade...

1 Kasım seçimleri ertesi herkes kendi kulvarına çekilirken, TÜYAP Kitap Fuarı özellikle İstanbullular için esaslı bir hava değişimine vesile olacağa benziyor. Öğrencisinden akademisyenine, medya mensubundan sade vatandaşına herkesi son altı aydır çepeçevre kuşatan siyasal gündemden herkesi çekip çıkaracak bir evren kitap fuarı. Tüm siyasallaşmalarımıza karşı kitap detoksu, toplum olarak hepimize iyi geleceğe benziyor.

Yayınevlerinin, yazar ve çizerlerin ne kadar verimli bir yıl geçirdiğinin hasılasıyla karşılaşıyor insan fuarda. Yeni kitaplar, yeni baskılar, fuarın şaşırtanları, değişmeyenleri... 10 yıldır hep aynı stantta gördüğümüz yayıncının bu yıl ne kadar yaşlanmış olduğu... Kendine has özellikleri ve aktörleriyle fuar, her yıl bir haftalığına da olsa kitap kamusunu buluşturuyor. 
Her ne kadar kitabı, siyasallaşmaya karşı detoks aracı kılsak da, son iki yıldır kıyasıya süren siyasal mücadelenin TÜYAP gibi kültürel hegemonya arenasına nasıl yansıdığını da, merak ediyor insan. Belli bir kesimin kültürel ajandasını işgal eden ‘gezi’ romantizminin bu yıl neye dönüştüğünü gözlemlemek istiyor. Fakat bunun için biraz fazla vakit geçirmek gerek belki fuarda. Fuarı, ikinci gününde, ancak 1-2 saat ziyaret edebilmiş biri olarak, genel bir değerlendirme için ancak şunu söyleyebiliriz; Türkiye’deki hâkim kültürel hegemonyanın temsilcisi yayınevlerinde umut kırıklığının hâkim olduğu bir sönüklükten, kültürel pastanın yeni paydaşlarında ise bir dinamizmden bahsetmek mümkün. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 294 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 349 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 334 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 296 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar