İşinsanı vs işadamı / işkadını
Women 20 girişimi, küresel kadın sorunlarının tartışıldığı bir platform olarak geçen yazımızda çerçevesini çizdiğimiz şekilde çalışmalarını sürdürüyor....
Women 20 girişimi, küresel kadın sorunlarının tartışıldığı bir platform olarak geçen yazımızda çerçevesini çizdiğimiz şekilde çalışmalarını sürdürüyor. W20 komitesi bu kez iş dünyasından, akademi ve bürokrasiden önde gelen kadın ve erkekleri buluşturdu. Kasım ayında yapılacak G20 toplantısında sunulacak öncelikli politika alanları tartışıldı. Elbette kadınların çoğunlukta olduğu bir toplantıda. Toplantıya Ethem Sancak, Ahmet Çalık ve Cemal Kalyoncu gibi iş dünyasının önde gelen işadamları da katıldı. Kadınların ekonomi ve istihdam alanındaki sorunlarına dair böylesi bir toplantıya ilgi göstermeleri takdir edildi. İşte temel mesele de bu. Çünkü kadın meselesi aynı zamanda bir erkek meselesi. Kadına dair sorunların sadece kadınlar arasında konuşulması, sorunların çözümü adına bir anlam ifade etmiyor.
Toplantının moderatörlüğünü yapan Prof. Sezer Komşuoğlu’nun verileri üzerinden gidecek olursak; Türkiye nüfusunun %49.8’ini kadınlar oluşturuyor. Toplumun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen kadınların sadece 1.2’si işveren durumunda. Yani çalışan kadınların kahir ekseriyeti erkek egemen bir iş dünyası içinde yalnızca istihdam unsuru. İş hayatında kadın yönetici oranı, %12.2. Bu oran ile Türkiye 126 ülke arasında 94. sırada. Benzer şekilde üniversite öğrencilerinin %45.8’i, akademisyenlerin %41’i kadın olduğu halde kadın rektör oranı %7.4. Keza bürokraside üst düzey yönetici oranı %9.8. Görüldüğü üzere farklı meslek gruplarında kadınlar ciddi bir cam tavan engeliyle karşı karşıyalar.