Kaybolan şehirler
Kilwa, Aksum, Timbuktu, Kahun, Surame… Bu şehirler, bir zamanlar Afrika'nın yüksek medeniyetine ev sahipliği yapan şehirlerdi. Şimdi çoğu haritada yok. Timbuktu, Mali'nin kültürel ve entelektüel merkeziydi. 25 bin öğrencisi...
Kilwa, Aksum, Timbuktu, Kahun, Surame… Bu şehirler, bir zamanlar Afrika'nın yüksek medeniyetine ev sahipliği yapan şehirlerdi. Şimdi çoğu haritada yok. Timbuktu, Mali'nin kültürel ve entelektüel merkeziydi. 25 bin öğrencisi olan üniversitesiyle, ailelerin dahi özel kütüphane koleksiyonlarına sahip olduğu bir sosyal yapıya haizdi. Avrupa'dan 4 yüzyıl önce ansiklopedinin çıkarıldığı bilim merkezleri vardı. Ortaçağ Londra’sının beş katı genişliğinde bir medeniyet şehriydi.
Keza, Kenya'nın Namoratunga şehri, astronomi çalışmalarının geliştiği, gözlemevlerinin bulunduğu bir bilim merkeziydi. Tanzanya'daki Kilwa şehri ise, büyük kraliyet sarayıyla, mimari açıdan göz dolduruyordu. Batı Afrika'daki Songhai İmparatorluğu'nun, çok erken dönemlerde dahi protokol bakanlığı kuracak kadar ince bir devlet geleneği vardı. Nijerya'nın Ile-lfe şehri, bir kadın yöneticinin idaresi altındaydı. Nijerya'nın Surame'si, Çin seddiyle yarışan surlarıyla meşhurdu. Mısır'daki Kahun şehri ise, dünyanın ilk planlı şehriydi.
Hulasa 16.yy. sonlarına kadar birçok Afrika şehri, politik, bilimsel ve kültürel açıdan Avrupa şehirlerini geride bırakan özelliklere sahipti.