Enformasyon düzensizliği ile nasıl mücadele edilir?
Enformasyon düzensizliği günümüzün en önemli sorunlarından biri... Bu düzensizlik medya aracılığıyla, medyayı da kullanarak, ciddi bir iletişim kirlenmesine, kirliliğine yol açıyor. 'Sosyal medyada...
Enformasyon düzensizliği günümüzün en önemli sorunlarından biri... Bu düzensizlik medya aracılığıyla, medyayı da kullanarak, ciddi bir iletişim kirlenmesine, kirliliğine yol açıyor.
'Sosyal medyada gördüğünüz her şeye inanmayın' demekle sorunun çözülmediğini görüyoruz. Çünkü gazeteci arkadaşlarımız ne kadar uyarırsak uyaralım benzer hatalara düşmekten kaçınamıyorlar.
Gerçek ayakkabılarını giyene kadar yalan dünyayı dolaşıyor.
Bu yüzden Dan Brown'ın son kitabı Başlangıç'ta da geçtiği gibi "Artık yalan haberler de gerçek haberler kadar değer taşıyor."
Hazırlayanlar: Claire Wardle ve Hossein Derakhshan. Konu:
Enformasyon Düzensizliği.
Hepimizin hayatını derinden etkileyen bu olgunun tanımlanması, kaynaklarının anlaşılması ve boyutlarının farkına varılması bakımından yararlı bir çalışma.
Raporda enformasyon düzensizliği üç başlık altında incelenmiş:
'Kötü enformasyon', 'yanlış enformasyon', 'dezenformasyon'...
Bu üç başlık kabaca zararlı ve yanlış şeklinde özetlenebilecek iki kategori altında ele alınmış.
'Zararlı' kategorisi altında 'kötü enformasyon'un alt başlıkları olarak 'sızıntılar', 'taciz' ve 'nefret söylemi' anlatılıyor.
'Yanlış' kategorisi altında 'hatalı bağlam' ve 'yanlış yönlendirici içerik' konuları açıklanıyor.
Bu ikisinin kesiştiği kümede yer alan, yani hem 'yanlış' hem de 'zararlı' olan 'dezenformasyon' başlığının altında ise dört madde var. Bunlar: 'Yanlış içerik', 'aldatıcı içerik', 'manipüle edilmiş içerik' ve 'imal edilmiş içerik' olarak sıralanmış. *** Raporda verilen örneklerde de belirtildiği üzere enforma...