Çad ile Amerika arasında vize krizi sorunu büyüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, aralarında Çad’ında bulunduğu 8 ülke vatandaşlarının Amerika topraklarına girmelerini yasaklayan bir karar yayınladı. Fakat bu kararda sadece Çad ve Kuzey Kore vatandaşlarının...
ABD Başkanı Donald Trump, aralarında Çad’ında bulunduğu 8 ülke vatandaşlarının Amerika topraklarına girmelerini yasaklayan bir karar yayınladı. Fakat bu kararda sadece Çad ve Kuzey Kore vatandaşlarının tümüne Amerika topraklarına giriş yasaklanırken diğer devletlere kısmi bir yasak getirilmiştir. Bu durum, Çad’ı Kuzey Kore ile aynı duruma getirmiş demektir. Amerika, Çad’a vize vermeyi durdurmasına gerekçe olarak terör konusunda yeterince bilgi paylaşımında bulunmadığını göstermiş, fakat buna rağmen terörizmle mücadele konusunda değerli bir partner olduğunu belirtmiştir. Halbuki Çad askerleri, Amerika ile birlikte Afrika’daki bir çok operasyonlara katılmışlardır.
Amerika’nın uyguladığı bu vize yasağı; Çad hükümetinin yanında muhalefetin ve sivil toplum kuruluşların da yoğun tepkisine neden oldu. Çad Muhalif Politik koalisyonu sözcüsü bir çağrıda bulunarak ABD Başkanı Donald Trump’tan Çadlıların Amerika topraklarına girişini yasaklayan kararını tekrardan gözden geçirmesini isterken, Vatandaş Hareketi için Sivil Birlik Dernekleri Koalisyon Başkanlığı (CASAC) önderliğinde bir protesto eylemi düzenlenmiştir.
Çad’a başka ülkelerden de destek gelmiştir. Öncelikle Fransa, eski sömürgesine yapılan bu yasaklama kararını şaşkınlıkla öğrendiklerini söyleyerek tavrını ortaya koymuş, Çad’ın terörle mücadelede kararlı bir partner olduğunu, Encemine’nin Boko-Haram saldırılarına maruz kaldığını ve cihatçı gruplarla mücadelede Mali’deki güçlere katıldığını, bu kararın adaletsiz ve anlamsız olduğunu ve bu bakış açısıyla Fransa’nın iki ülke arasındaki bu yasağı kaldıracak hızlı ve ortak bir çözümün bulunmasını umduğu belirtilmiştir. G5 Sahel Ülkeleri Lideri Mali Cumhurbaşkanı İbrahim KEİTA’da ABD’yi uyararak, Çad’ın terörizme karşı mücadelede anahtar bir ortak olduğunu belirtmiştir.
Amerika’nın Çad Büyükelçisi ile bir araya gelen Çad Hükümeti Genel Sekreteri bir açıklama yaparak ABD’nin aldığı bu kararın Çad’ın imajına gölge düşürdüğünü, birlikte bu zorlukları çözmek için çalışmak üzerine anlaştıklarını ve gelecek haftalar içerisinde durumun iyileşeceğine inandıklarını belirtmiştir.
Çad Dış İşleri Bakanı da Birleşmiş Milletler Kürsüsünde bir konuşma yaparak Çad’ın terörizme karşı mücadele ki bağlılığının ve barındırdığı kalabalık mültecilerin görmezden gelinemeyeceğini söylemiştir.
Amerika’nın Çad’a uyguladığı bu yaptırım, bölgedeki terör hareketlerine karşı Çad ve Amerikan işbirliği göz önüne alındığında gerçekten anlaşılmaz bir durumdur. Çad hükümeti gayri resmi bilgilere göre; tepki olarak Nijer’de Boko Haram’a karşı Amerika ile birlikte mücadele eden askerlerini geri çekmiştir. Bu bilgi her ne kadar resmi makamlarca doğrulanmasa da Çad hükümetinin Amerika ile yaptığı işbirliğini koz olarak kullandığını göstermektedir.