Rakka operasyonu bir tuzak mı? CIA Başkanı Pompeo niye geldi?
ABD'nin Türkiye ile başlatmak istediği ortak Rakka operasyonu, ülkemizi çevrelemeyi amaçlayan Kuzey Suriye'deki terör koridorunu engellemeye dönük Fırat Kalkanı müdahalesini amacından saptırır mı...
ABD'nin Türkiye ile başlatmak istediği ortak Rakka operasyonu, ülkemizi çevrelemeyi amaçlayan Kuzey Suriye'deki terör koridorunu engellemeye dönük Fırat Kalkanı müdahalesini amacından saptırır mı, sulandırır mı?
Görünen o ki Türkiye, kendi planını yapıp ABD'ye verdi. ABD'nin tavrının ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Cevap ne olursa olsun; Rakka operasyonu da, Suriye'de yapılacak herhangi bir ortak müdahale de öncelikli olarak Türkiye'nin güvenliğini esas almak zorundadır. Bunun dışındaki her seçenek, öncelik sıralamasının değişmesi, Türkiye'yi çok tehlikeli bir geleceğe sürükleyebilir.
Bölgeye dönük bütün planlarını boşa çıkarabilir. Hayal kırıklığına yol açar, sarsıcı kayıplar yaşarız. PKK/PYD'ye daha fazla alan açıp “güvenli bölge” adı altında o koridoru gerçeğe dönüştürebilir.
ABD, Türkiye'yi kuşatma planından vazgeçmelidir..
Çünkü DEAŞ'la mücadele ikiyüzlülüklerle devam ediyor ve söz konusu koridor da ABD'nin bölgedeki terör örgütleriyle yürüttüğü bir plandır. ABD bu plandan vazgeçecek mi? Türkiye'ye yönelik kuşatma, çevreleme operasyonunu durduracak mı? Bu plandan vazgeçtiğini duyurmadan Türkiye'nin hiçbir ortak operasyona ikna olmaması gerekir.
CIA Başkanı'nın Ankara ziyareti, Trump'la birlikte başlayan yeni yakınlaşma çabaları, Türkiye-Rusya ilişkilerini ve Suriye ateşkesini nasıl etkileyecek? Moskova ile yeni bir soğukluğun ilk adımlarını oluşturur mu ya da bu sefer Rusya'nın “PKK kartı”nı devreye sokmasına yol açar mı?