Kaptan pilota saygıdan düşen uçak

Siyasi tercihlerimizin oluşumunda içinde bulunduğumuz toplulukların (aile, mahalle, aşiret, etnisite, dinî camia vs. … kısaca sosyal çevrenin) etkisinden söz ediyorduk…

Bu çerçevede “farklı kültürel özelliklere sahip toplumların belirli konulardaki tutumlarını belirleyen dinamikleri tespit etmeye yönelik bilimsel çalışmalara” değindik. Özellikle ünlü Hollandalı sosyal psikolog Hofstede’nin yaklaşık 40 yıldır birçok ülkede yürütmekte olduğu ampirik çalışmalar üzerinde durduk. Bireylerin iktidarla ilişkilerinin niteliğini ve tarzını belirleyen toplumsal faktörleri ölçmeye ve değerlendirmeye çalışıyordu Hofstede. Bu parametrelerin farklı kültürlerdeki değişen ağırlıkları o kültürlerin özgün doğasını belirliyor diyordu. Her toplumda ayrı ayrı incelenen altı ayrı parametreden ilki “iktidar mesafesi” boyutuydu. Toplumdaki eşitsizlik olgusunun tolere edilme derecesi. . . Bu mesafenin açık olduğu toplumlarda hiyerarşi ve itaat önemlidir, eşitsizlik kabullenilmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Farklı görüşte olmak’la ‘düşman olma’nın sınırı 21 Kasım 2024 | 166 Okunma Kleopatra’nın burnu daha kısa olsaydı 16 Kasım 2024 | 147 Okunma Erdoğan nasıl aday olacak 12 Kasım 2024 | 487 Okunma Bahçeli, Erdoğan’ın taşlarıyla mı satranç oynuyor? 07 Kasım 2024 | 1.389 Okunma Yanıltıcı bilgileri alenen yaymak 05 Kasım 2024 | 157 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar