Kongreden sonra ne olacak?
16 Nisan referandumunda kabul edilen anayasa değişikliğinin ana teması birleşik ve merkezi bir siyasi otorite modeline geçişti. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar halkın onayı alındıktan sonra şimdi birer birer...
16 Nisan referandumunda kabul edilen anayasa değişikliğinin ana teması birleşik ve merkezi bir siyasi otorite modeline geçişti. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar halkın onayı alındıktan sonra şimdi birer birer atılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün gerçekleştirilen AK Parti kongresinde “doğal lideri” olduğu partisine yeniden genel başkan olarak dönmesi bu adımların en önemlilerinden biri. Çünkü 16 Nisan’da onaylanan yeni siyasi düzen Cumhurbaşkanı’na “siyasi lider” niteliği veriyor. Bunun için partisiyle birlikte ve partisinin başında olması gerekli.
Aslında bu meselenin bir arka planı var, biliyorsunuz. Erdoğan halkın doğrudan oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı. Yani arkasında yüzde ellinin üzerinde bir halk desteği var ki iktidar partisinin aldığı oydan daha fazla oy almış olan bir “siyasetçi”nin 1982 anayasasının verdiği çok geniş yetkilere sahip olduğu halde “sembolik cumhurbaşkanı” olarak görev yapmasını beklemek gerçekçi olmazdı.