Okumadan alim olalım, dünyaya nizam verelim

Toplum olarak birtakım güzel hasletlerimiz de var, peşimizi bir türlü bırakmayan sıkıntı verici bazı hastalıklarımız da… “Kişi noksanını bilmek gibi irfan olmaz” demiş eskiler....

Toplum olarak birtakım güzel hasletlerimiz de var, peşimizi bir türlü bırakmayan sıkıntı verici bazı hastalıklarımız da… “Kişi noksanını bilmek gibi irfan olmaz” demiş eskiler. Noksanımızı bilelim ki neye ihtiyacımızın olduğunu da anlayabilelim.

Eğitim ve kültür seviyemizde problem var ama bunun okuryazarlıkla veya diploma sahibi olmakla ilgisi yok. Okuryazarlık oranımız ve diplomalı vatandaş sayımız yeterince yüksek olmakla birlikte eğitim sistemimiz gençlere okuduğunu anlama becerisi bile kazandıramıyor. PISA sonuçları bunu gösteriyor.

Birkaç köklü devlet üniversitesi ile birkaç vakıf üniversitesi dışarıda tutulursa, geriye kalan “yüksek lise”lerdeki eğitimin kalitesi de liselerden daha iyi değil. Sayılarını çoğaltmakla övündüğümüz üniversitelerimiz bilim üretmekle ilgili endekslerde en alt sıralarda. Çünkü bilim insanlarımıza hak ettikleri değeri vermediğimiz gibi, uluslararası standartlarda bilimsel araştırma ortamı da sunmuyoruz. Sayı nitelikten öncelikli bizim için, eski tabirle kemiyet keyfiyetten evla.

Bütün bunların sonucunda yaşanan yurt dışına beyin göçü sorununa yaklaşımımız “Giderlerse gitsinler”...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kitap okusak hayatımız değişecek 07 Eylül 2024 | 397 Okunma Sisi’den dış politika dersi 05 Eylül 2024 | 1.268 Okunma AK Parti’nin askerleri 03 Eylül 2024 | 1.325 Okunma Alkış çavuşları ve dalkavuklar 31 Ağustos 2024 | 302 Okunma Yönetemiyor olmak 27 Ağustos 2024 | 406 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar