Kültürel iktidarsızlık -I-
Son günlerde Devlet-i Aliye’nin başı Sayın Cumhurbaşkanımız, her fırsatta kültürel bir iktidar sağlayamadıklarından dert yanar oldu. Uzun zamandır ülkeyi yönetenlerin herhangi bir konuda iktidar olup...
Son günlerde Devlet-i Aliye’nin başı Sayın Cumhurbaşkanımız, her fırsatta kültürel bir iktidar sağlayamadıklarından dert yanar oldu. Uzun zamandır ülkeyi yönetenlerin herhangi bir konuda iktidar olup olmadıkları bir yana, gerçekten sanat ve kültürde dibi görmüş durumdayız. Bunun birçok nedeni var. Bu nedenlerin bazıları iktidar olanların idrakleri ile ilgiliyken, bazıları da modernleşme sürecinin henüz aşılamamasıyla ilgilidir. Kültürel iktidarın imkânını birkaç yazı konusu yaparak değerlendirmek istiyoruz. Daha doğru bir ifade ile kültürel iktidarsızlığın sebeplerini ve çıkış noktalarını ifade etmeye çalışacağız.
Tarihi tecrübemiz; toplumların sanat ortaya koyabilmelerinin imkânını; başka medeniyetlerle irtibat kurmalarına ve bu medeniyetleri dönüştürecek öz güvene sahip olmalarına bağlamaktadır. Kendi geleneklerine bağlı olmaksızın ve bu geleneklerin gerçekliğini ve doğrululuğu kabul etmeksizin başka kültürlerle irtibat kurmak sizi ancak köleleştirir. Bu bağlamda başka medeniyetlerle irtibat kurmadan önce toplumların kendi geleneklerini iyi bilmeleri ve güncellemeleri gerekir. İslam düşüncesinin medeniyete doğru yolculuğu çeşitli aşamalardan geçmiştir. Bu aşamalar insan olmanın ve medeniyet kurmanın tabii seyridir. Hz. Peygamberin şahsında yeniden ortaya konulan tevhid inancının bir medeniyet doğurması diğer medeniyetleri yeniden bünyesine katması ile mümkün olmuştur.