2019 uzak değil

“Yeni Sistem” siyasi hayatımızı nasıl değiştirecek ve iktidar olmanın zorlukları nelerdir? Bizi hangi siyasal zorunluklar bekliyor? Soğuk bilgiler dışında hala ne olacağını bilmiyoruz. Yalnızca bizler...

“Yeni Sistem” siyasi hayatımızı nasıl değiştirecek ve iktidar olmanın zorlukları nelerdir? Bizi hangi siyasal zorunluklar bekliyor? Soğuk bilgiler dışında hala ne olacağını bilmiyoruz.

Yalnızca bizler değil, yeni siyasal sistemi hazırlayanlarda bizlerle beraber sıfırdan yaşayarak öğrenecekler. Sistemin hukuki boyutundan söz etmiyorum.

Siyasi örgütlenme biçiminden! 

Siyasal stratejilerden!

Siyasi taktiklerden!

Ve en değerlisi de 'Siyasal dil nasıl olmalı' sorusundan yola çıkarak bu soruya yönelik verilebilecek gerçek cevaplardan söz ediyorum. 

Türkiye 16 Nisan referandumunda, alelade bir değişim ve dönüşümü onaylamadı. Siyaset ve siyasal örgütlenme biçimlerinin tümüne yeni bir format yükledi. 

Bundan sonra siyasetin alfabesi yeniden yazılacak!

Eldeki verilerle şimdiye kadar edinilmiş tüm tecrübeler bugün itibarıyla emekli olmaya sevk edilmiştir. Daha evvel hiç denenmemiş bir siyasal durum ile karşı karşıyayız. Başta iktidar olmak üzere muhalefet açısından da bu yeni bir durumdur. 

Ne yazık ki muhalefetin “Yeni Sistemi” algılaması pek mümkün görünmemektedir. Öyle görünüyor ki uzun bir dönem daha muhalefet sanki geçmiş siyasal tablo devam ediyormuş gibi davranmaktan vazgeçmeyecek. 

Bu da bize dünyada, mevcut süreç içerisinde iktidara yürüyen partisiz karizmatik liderlerin ortaya çıkması gibi bir durumun, muhalefetin beklediği bir zamana doğru ilerlediğimizin işareti gibi durmaktadır.

Sanırım önümüzdeki gün veya aylarda partisiz aktörlerle ilgili çok yazıp, konuşacağız. Onun için iktidarın bu yeni durumu nasıl okuduğuna bakmak istiyorum. 

İktidar partisi yeni dönemi, anayasa referandumuna götüren parti olarak kendisini bu yeni döneme uygun dönüştüreceğini gerek olağanüstü kongresinde gerekse de tekrar genel başkanlığa seçilen Erdoğan üzerinden verdiği mesajlarla okuduğunu topluma anlatmaya çalışıyor. 

Partisinin üst yönetimini yenileyerek ve yakın zamanda hükümet içerisinde önemli değişikliklere gideceği, sonrasında parti teşkilatlarının tümünde köklü değişimler yapacağını belirterek bu yeni sisteme hazırlandığını kamuoyuna iletiyor.

Lakin böylesi yeni bir siyasal sistemi hazırlayan ve 15 yıldır iktidar olan AK Parti’nin referandum sürecindeki performansı ve bu süreçte kullandığı siyasal dil bana hiç de bu yeni sisteme hazır olduğu mesajı vermedi. Nitekim referandumda büyük kentlerde hayır oyunun önde çıkması ve yüzde 51 gibi kritik bir oy farkıyla referandumun geçmesi bu kaygılarımı haklı çıkarıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gri'yi öldürmek! 28 Aralık 2017 | 1.653 Okunma Gendalî; Yolsuzluk ve Şiddet 25 Aralık 2017 | 1.280 Okunma Kürt sorunu ve bir sosyal çözüm modeli 23 Aralık 2017 | 2.023 Okunma Ne kazandık elimize ne geçti-3 21 Aralık 2017 | 1.602 Okunma Ne Kazandık Elimize Ne geçti (2) 18 Aralık 2017 | 1.293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar