Devletçilik Okunun Anlamı

Özgür Özel’in, altı oktaki devletçilik okuna yönelik kimi sözleri tartışma yarattı.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel’in yaptığı açıklamalardan anlaşıldığı üzere Özgür Özel, “çevreciliği temsil eden yeşil ile kadın-erkek eşitliğini simgeleyen mor rengi, devletçilik anlayışı ile sembolize etmek” amacıyla söylemişti ve partinin simgelerinde herhangi bir değişiklik olmayacaktı. 

Konuyu değerlendirirken devletçilik okunun ne anlama geldiğini irdelemekte yarar var: 

Kemalist bakış açısında “devletçilik”, emperyalizme karşı kazanılan ulusal kurtuluş savaşı sonrası yurdu ekonomik anlamda da bağımlılıktan, sömürge olmaktan kurtarmaya yönelik bir kalkınma ilkesidir. Devlet gücünü, kamusal gönenç, toplumsal-ulusal çıkar için kullanılmasını öngörür. 

Bu demektir ki devlet, piyasayı kişilerin çıkarına serbest bırakmayacak, ekonomiye sosyal adaleti sağlamak, toplumun yoksul bıraktırılmış kesimlerini korumak üzere el atacaktır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Programda Tutarlılık Gerek 14 Eylül 2024 | 29 Okunma Kemalizme Sapıklık Diyen Zihniyet 07 Eylül 2024 | 207 Okunma AKP’nin Kahramanlık Tarihi Yaratma Çabası 31 Ağustos 2024 | 145 Okunma 1960’ların TİP’inden Bugüne 24 Ağustos 2024 | 137 Okunma Tutarsız, Bağımlı Suriye Politikası 17 Ağustos 2024 | 28 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar