Aldatanlar ve aldananlar
Bismillahirrahmanirrahim; Alemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan Allah’a (C.C.) hamd ederim. Salât ve selâm, Peygamberimize, âline ve sahabelerine olsun. Bu kâinatı yoktan var eden Allah Teâlâ, insanı da eşrefi mahlûkat olarak...
Bismillahirrahmanirrahim;
Alemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan Allah’a (C.C.) hamd ederim. Salât ve selâm, Peygamberimize, âline ve sahabelerine olsun.
Bu kâinatı yoktan var eden Allah Teâlâ, insanı da eşrefi mahlûkat olarak yaratmıştır. Allah, insanlara bir takım nimetler vermiştir. Bu nimetler ile insan eşrefi mahlûkattır. Bu nimetler şunlardır: 1. Akıl ve iman nimeti: İnsan bu nimet ile hakkı batıldan ayırır ve hakka iman eder. Peygamberimiz (S.A.V.) aklı şöyle tanımlamıştır. “Akıl, hak ile batılı birbirinden ayıran kalp içinde bir nurdur.” Akıllı insan, “din ve düzen” olarak İslam’a teslim olandır. 2. Düşünce ve muhakeme nimeti: İnsan bunun ile doğruyu yanlıştan ayırır. 3. His ve sevgi nimeti: İnsan bunun ile iyiyi kötüden, güzeli çirkinden ayırır. 4. İrade ve istek nimeti: İnsan bu nimet ile faydalıyı zararlıdan ayırır. 5. Ünsiyet nimeti: İnsan bunun ile adaleti zulümden ayırır. 6. Cüzi irada nimeti: İnsan bu nimet ile ya hakkı seçer ya da batılı seçer. 7. İslam nimeti: İnsanın saadete erebilmesi için yukarıda ifade edilen meziyetler ve nimetler, yeterli olmadığından Allah Teâlâ, Rahman ve Rahim sıfatı gereği İslam’ı tek hak “din ve düzen” olarak göndermiştir. Tekraren ifade edelim ki bu nimetleri insana ihsan eden ve veren Allah’tır. Ve Allah, bu nimetleri verdiği insanı imtihan etmek için, dünya hayatını ve ölümü yaratmıştır. MÜLK 2: “Allah, hanginizin (verdiği nimetler ile) daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.” İnsan, tabi tutulduğu bu imtihanı ancak Kur’an ve sünnet rehberliğinde salim bir fıkhı esas alarak kazanabilir. İslamsız saadet olmaz ve içinde bulunulan imtihan İslamsız kazanılamaz. Aksini söyleyenler şeytanlar, inkârcılar, müşrikler, münafıklar, facir ve fasıklardır.