Anayasa değişikliği ve referandum
Hükûmet etme sistemini değiştirecek anayasa değişikliğinde yolun yarısı katedildi. Şayet ikinci tur görüşme ve nihai oylamada da 3/5 çoğunluk (330 ve yukarısı) sağlanırsa, iş artık...
Hükûmet etme sistemini değiştirecek anayasa değişikliğinde yolun yarısı katedildi. Şayet ikinci tur görüşme ve nihai oylamada da 3/5 çoğunluk (330 ve yukarısı) sağlanırsa, iş artık referanduma kalacak.
Ülkenin siyasal yönetim sistemini, köklü bir değişime götürecek olan anayasa değişikliği paketi; şayet beklenmedik bir engel çıkmazsa, en geç iki hafta içinde Meclis’ten çıkmış olur… Bu ihtimale göre, zaten Yüksek Seçim Kurulu da halk oylaması süreci için düğmeye basmış bulunuyor. Tabiatıyla bu, bütün etkenlerin olumlu gitmesi durumunda beklenen sonuçtur. İlk tur müzakereler sırasında, tamamen sürecin önünü tıkamak üzerine plan yapan ve hemen her yolu deneyen CHP’nin, aşırı sert muhalefetine rağmen, AK Parti ve MHP’nin sıkı duruşuyla istenen sonuç alındı. Birinci turda sağlanan bu başarıya bakıldığında, şayet çok ters bir politik rüzgâr esmezse, ikinci turda işler daha kolay geçecek gibi… Zira hem müzakerelerin hacmi hem de bu turda, toplam 19 defa yapılan oylamada sağlanan anayasal çoğunluğun kemikleşmesi gibi bir sağlam siyasi irade mevcut. Fakat yine de son oylamada yapılan kadar her ihtimali göz önünde bulundurmak lazım. Nitekim böyle bir ihtimale binaen Sayın Devlet Bahçeli, erken seçim konusunu telaffuz etme ihtiyacı duydu. Şayet bu değişiklik geçemezse, Meclis çalışamaz duruma geleceğinden erken seçim kaçınılmaz olur açıklamasını yaptı. Hemen akabinde AK Partili Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop aynı minvalde beyanda bulundu.