Başbakanın muhalefetle temasları…
Demokrasi geleneğinde diyalog ortamı esastır. Bu anlamda, iktidar ile muhalefet partileri arasında görüşme-konuşma ve uzlaşma kanallarının açık olması, toplumsal barış adına vazgeçilmez bir...
Demokrasi geleneğinde diyalog ortamı esastır. Bu anlamda, iktidar ile muhalefet partileri arasında görüşme-konuşma ve uzlaşma kanallarının açık olması, toplumsal barış adına vazgeçilmez bir durumdur.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, her iki muhalefet partisi lideriyle yaptığı görüşmelerden, hemen ve derhal her yönüyle bir uzlaşma ve anlaşmanın çıkmasını kimse beklemiyordu tabii. Fakat tek başına bu temasların gerçekleşmiş olması dahi, çeşitli sebeplerden kaynaklanan toplumdaki yerli-yersiz gerilimlerin düşmesinde etkisi olmuştur… Zira demokratik nizamlarda esas olan, karşılıklı anlayış ve uzlaşma arayışıdır. Şayet siyasi yelpazeler arasında diyalog varsa, ülke meselelerine çözüm arayışında, karşılıklı esneklik ve asgari müştereklerde buluşma zemini, dolayısıyla da netice alma imkânı var demektir…
Türkiye’nin yıllardır devam eden yeni bir anayasa arayışı, bütün siyasi partiler tarafından her zaman işlenen konudur. Ancak buna rağmen, şimdiye kadar herhangi bir sonuç alınabilmiş değil. Geçen dönemde, parlamentodaki temsil oranı ve dağılımı, bu mesele için elverişli tablo sunuyordu. Bu maksatla kurulan ve hayli önemli çalışmalar yapan Meclis Uzlaşma Komisyonu, sonunda bir kısmı hiç de makul olmayan gerekçelerle, görevini tamamlayamadı. Oysa bu komisyona büyük ümitler bağlanmıştı.