Dünya su kaynaklarının durumu
Bütün canlılar için hayat kaynağı olan ve alternatifi de bulunmayan tatlı su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi hususunda, bütün dünya ülkelerinin halletmesi gereken ciddi meseleler var… İnsan, hayvan...
Bütün canlılar için hayat kaynağı olan ve alternatifi de bulunmayan tatlı su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi hususunda, bütün dünya ülkelerinin halletmesi gereken ciddi meseleler var…
İnsan, hayvan ve bitkiler için yegâne hayat kaynağı olan su, günümüzde ve gelecekte ihtiyaçları hangi ölçüde karşılayabilir durumda? Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri (2 milyar 400 milyon) yeterince temiz (hijyen) su kaynaklarından mahrum durumda. En az bir milyar insan da yeterli miktarda su bulamıyor. Burada hijyenik şartların ötesinde, miktar olarak karşı karşıya kalınan su kıtlığından bahsediyoruz… Yeryüzünde temiz su tüketimini arttıran üç temel sebep var. Birincisi, dünya nüfusundaki hızlı artış… İkincisi küresel ölçekte artan şehirleşme. Üçüncüsü de sanayileşme. Tarım ülkelerinde, tatlı su tüketim miktarının ortalama üçte ikisi, içme; kullanma ve sulama, üçte biri de sanayiye giderken, gelişmiş (sanayileşmiş) ülkelerde bu miktar tersi şeklinde. Yani üçte ikisi sanayide kullanılıyor… Sanayileşme ile birlikte artan hava ve su kirliliği de, tatlı su kaynaklarının korunması ve yenilenmesini ayrıca tehdit eden çok büyük bir problem… Bu sebepledir ki, meseleye küresel ölçekte çözüm bulmak için, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1970’li yıllardan beri daha aktif biçimde konuyla ilgileniyor. BM Genel Kurulu, 1993 yılında 22 Mart’ı “Dünya Su Günü” olarak ilan etti. Bu vesileyle her yıl, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesinin sağlanması konusunda, çeşitli temalarla etkinlikler yapılır. 2017 yılı için bu tema “Su ve atık su” olarak belirlendi.