Teknoloji festivali ve İstanbul…

İstanbul önümüzdeki günlerde dünya çapında konuşulacak bir teknoloji festivaline ev sahipliği yapacak. Yeni havaalanı da resmen hizmete açılmadan evvel bu dev festivalle gündem...

İstanbul önümüzdeki günlerde dünya çapında konuşulacak bir teknoloji festivaline ev sahipliği yapacak. Yeni havaalanı da resmen hizmete açılmadan evvel bu dev festivalle gündem oluşturacak…
 
 
Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 20-23 Eylül tarihlerinde İstanbul’da yeni havaalanında gerçekleştirilecek. Festival çok yönlü ve dünyada büyük yankı yapacak etkinliklerle hem İstanbul’u, hem yeni havaalanını hem de Türkiye’nin bu alanlardaki iddiasını en çarpıcı biçimde gündeme taşıyacak. On yılardan beri hemen her gün kulağımıza çalınan bir laf var; “Gelecek teknolojide…” İyi de bu teknolojik yarışın neresindeyiz? Yahut bu yarışı başarılı şekilde götürebilmek için neler yapmalıyız? Zira teknolojik yarışta stratejik hata yapanların çok geçmeden saf dışı kaldığını biliyoruz!.. Gelişmeler baş döndürecek kadar hızlı ve yolun altına düşen de kolay kolay durumunu düzeltemiyor. Kısacası çok kısa zamanda şaşırtıcı ölçülerde büyüyüp devleşen şirketler olduğu gibi, beklenmedik şekilde yarışı kaybedip piyasadan çekilen dev firmalar da söz konusu… Bu konuda verilen örneklerden biri de bir dönem cep telefonlarında öncü olan Nokia firması… Yatırım stratejisinde hata yapıp, akıllı telefonlar alanına gerekli ağırlığı vermediği için yarışı kaybetti. Yapılan tespitlere göre, 1990’lara kadar şirketlerin ortalama ömrü 60 yıl iken, 2020’lerde bunun 12 yıla ineceği tahmin ediliyor. Nitekim on yıl önce Fortune 500 listesinde yer alan 225 şirket bugün artık yok… Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, dün medya yöneticilerine TEKNOFEST ile ilgili olarak yaptığı sunumda, 2018 yılında her 20 şirketin 1/3’ünün yenilerle yer değiştireceği bilgisini verdi. Yani dünya muazzam bir değişim ve dönüşüm içinde. Ekmek artık aslanın midesinde olduğuna göre, hem doğru alanlara yönelmek hem de başarılı bir yarış çıkarmak şart. Aksi hâlde ayakta durmak imkânsız!
Selçuk Bayraktar için burada küçük bir parantez açmak gerekiyor. İnsansız hava araçları (İHA ve SİHA) alanında Türkiye’yi dünyada çok önemli bir noktaya taşıyan BAYKAR firmasında Teknik Müdür (CTO) olarak görev yapan Bayraktar, dünkü sunum çerçevesinde, ciddi ve verimli bir çalışma ile nelerin yapılabildiğini göstermek amacıyla, BAYKAR firmasının şu ana kadar ortaya koyduğu başarıları da özetledi. Halen TSK’da 52 ve Emniyet Genel Müdürlüğünde 6 adet İHA görev yapmakta olup toplamda 60 bin saatten fazla uçuş gerçekleştirmiş bulunmaktalar. Diğer taraftan TSK ve EMG’ye teslim edilen mini İHA sayısı 220 olup, bunlar da toplamda 100 bin saatten fazla görev uçuşu gerçekleştirmiş bulunuyor. İHA ve SİHA’lar en yoğun şekilde Afrin harekâtında kullanıldı. BAYKAR bünyesinde 250 mühendis ve 150 teknisyen çalışıyor. Ayrıca kendi bünyesinde başarılı öğrencilere staj imkânı verip yetiştiriyor. Selçuk Bayraktar, sadece kendi firmalarının değil, bu şekilde ülkemizi ileriye taşıyacak onlarca yeni firmanın meydana çıkması için herkese görev düştüğünü dile getirdi. Bu konuda özellikle kabiliyetli gençlerimizin önünün açmak gerektiğini ve onların belli bir seviyeye geldikten sonra da korunup başka memleketlere gitmesinin (beyin göçünün) önlenmesinin önemli olduğunu vurguladı. İstanbul’da düzenlenecek olan ve on dört farklı alanda dünyadaki en iddialı ekiplerin yarışmasına sahne olacak festivalin yeni yeni fırsatlara da kapı aralayacağını ifade etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı TEKNOFEST’e öncülük ediyor. Ayrıca sponsor olan bir düzineden fazla firma var. Dünyaca ünlü yüzlerce hacker, Hackıstanbul 2018’de boy gösterecek… 25 ülkeden kendi alanlarında en iyi olan takımların yarışacağı World Drone Cup ve Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi, TEKNOFEST çerçevesinde yapılacak etkinlikler içinde. Festivalde ayrıca ziyaretçiler için büyük sürprizler hazırlanıyor… Roket, İHA, Savaşan İHA, İHA destekli insansız kara aracı, model uydu ve daha pek çok teknolojik ürün sahnelenecek.  Üniversite öğrencilerinin mütevazı imkânlarla yapıp iki bin metreye kadar fırlatmayı başardığı uydu, herhâlde en çok dikkat çekecek konulardan biri olacak… Ayrıca çevre, eğitim, tarım,  lojistik, sağlık, enerji ve uzay teknolojileri konusunda, dünyadaki başarılı firmaları Türkiye’ye getirip bunlardan bir kısmına yatırım yaptırma hedefi var… Velhasıl TEKNOFEST ilgili ilgisiz herkesin dikkatini celp edecek kıvamda bir festival olacak. Yeni havaalanına ulaşım için İstanbul’un kırk noktasından ring seferler yapılacak. Organizasyon komitesi bu şekilde en az iki yüz bin kişiyi bizzat yeni havaalanına taşımayı planlıyor. Ayrıca kendi imkânlarıyla gelecek olanları da hesaba katarsak, TEKNOFEST önemli bir kitleyi teknoloji şöleniyle buluşturmuş olacak… Böylece bir dünya markası olan İstanbul, yeni bir etkinlikle hak ettiği övgüyü almış olacak.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekrem İmamoğlu doludizgin gidiyor!.. 19 Kasım 2024 | 1.136 Okunma Netanyahu’nun ağzı kulaklarında!.. 16 Kasım 2024 | 59 Okunma Donald Trump Başkan mı, “Süpermen” mi? 14 Kasım 2024 | 50 Okunma İslâm dünyası nasıl bir aksiyon alabilir? 12 Kasım 2024 | 127 Okunma Latin Amerika’dayız… 09 Kasım 2024 | 78 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar