Türk – ABD ilişkilerinde ne değişir?
CIA Başkanı Mike Pompeo bugün Türkiye’ye geliyor… İlk dış seyahat olması yönüyle, farklı anlam yüklenebilir mi? Daha önce de CIA başkanları birçok kez geldi. Önemli olan temasların...
CIA Başkanı Mike Pompeo bugün Türkiye’ye geliyor… İlk dış seyahat olması yönüyle, farklı anlam yüklenebilir mi? Daha önce de CIA başkanları birçok kez geldi. Önemli olan temasların sonucudur.
Türk – Amerikan ilişkileri, esasen 2003 yılı başından beri sıkıntılardan kurtulamadı. Sık sık yaşanan gerilimler, bazen yerini daha iyimser bir havaya bıraksa da, temelde problemler, bir türlü kalıcı çözüme kavuşmadı. ABD ve İngiltere’nin Irak işgali öncesinde yaşanan “1 Mart Tezkeresi” krizinden sonra, iki müttefik arasında cereyan eden bir kısım olayların, müttefiklik kavramıyla bağdaştırılması kabil değil. Ancak denge siyaseti çerçevesinde, taraflar kendilerince uygun gördükleri adımları atmak suretiyle, ilişkileri olabildiğince korumaya çalıştı… G. W. Bush zamanında hayli hasar gören ilişkilerin, Obama döneminde onarılabileceği beklenmişti. Obama’nın ilk dış gezisinde, Mısır’dan sonra Türkiye’ye gelmesi ve buradan verdiği mesajlar, bu istikamette olumlu işaretler olarak değerlendirilmişti. Ancak zaman içinde, bu yöndeki beklentinin gerçekleşmediği görüldü. Vaka buna benzer olumsuz dönemler, 1960’lardan beri pek çok kez yaşanmadı değil. Mahut Johnson Mektubundan tutunuz da, Haşhaş ekimi ihtilafının bir askerî muhtıraya dayanak teşkil edecek boyutlara varması ve Kıbrıs Harekâtından sonra Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu… Buna tepki olarak Türkiye’deki Amerikan üslerinin kapatılması… 90’lı yıllarda “Çekiç Güç” kılıfı içerisinde, Kuzey Irak’ta yuvalanan terör örgütüne verildiği iddia edilen lojistik destek… Bu konuda dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’in ifşaatı arşivlerde mevcuttur!..