Türkler bu kez başaracak!
Ben teknolojiden anlamam. De ki bana “hiç mi anlamazsın?”, hiç anlamam. Teknolojinin nasıl üretildiğini bilmem genel olarak. Dahası, insanın niçin bunca teknoloji ürettiğini de anlayabilmiş değilim....
Ben teknolojiden anlamam. De ki bana “hiç mi anlamazsın?”, hiç anlamam. Teknolojinin nasıl üretildiğini bilmem genel olarak. Dahası, insanın niçin bunca teknoloji ürettiğini de anlayabilmiş değilim. İnsanlık, teknoloji konusunda kendisine lazım olanından çok daha fazlasını üretiyor gibi gelir bana. Misal, insan niye 300 tonluk bir metal kuşla uçmak ve mesafeleri kısaltmak ister, anlayamam. “Mesafe kısalınca” ortaya çıkacak sorunların varlığı da ürkütür beni.
Bunları söylerken aranızdan “kullanma kardeşim o zaman” diyenler çıkabilir. Bu tuhaf ve paradoksal bir mesele… Teknoloji onu kullanmadığın zamanlarda da çeşitli “yan etkiler” üretiyor. Yani geldik İsmet Özel’e: “Asfaltta yürüyoruz diye asfaltı eleştirme hakkımız elimizden alınamaz.”
“E madem teknolojiden anlamıyorsun, ne diye gittin Teknofest’e?” diye sorsanız bana yine size verecek bir cevabım yok ilk anda. Ama “ilk anda…” Sonrasını ise uzun anlatmam gerekecek.
En çok merak ettiğim soru şuydu: “Yahu, yerli ve milli teknoloji diyoruz ama misal bu İHA’larda yabancı ülkelerden alınmış bazı parçalar var. Bu durumda bu teknoloji nasıl yerli ve milli oluyor?” İsmi bende mahfuz bir arkadaşım bütün soru işaretlerimi ortadan kaldırarak cevapladı bunu. Dedi ki: “Abi, yazılım ve tasarım milli ise o teknolojiye milli diyoruz. Bu küçülen dünyada çeliği Çin’den almışsın, lastiği İtalya’dan almışsın, kauçuğu Brezilya’dan almışsın fark etmez. Tasarım ve daha da önemlisi yazılım seninse o teknoloji senindir. Geçmişte bazı terörist gruplar Türkiye’ye sızarken ‘bunlar başıboş hayvan sürüleri’ diyerek yanlış istihbarat veren yazılım bizim değildi. Şimdi böyle bir istihbarat yanlışlığı mümkün değil; çünkü İHA’ların yazılımı %100 yerli.”
Teröristlerin “hayvan sürüsü” olduğu malum da başıboş olmadıkları kesin. Sahipleri onları başıboş bırakmayacak kadar akıllı.
Teknofest’i gezerken fark ettiğim başka bir şey daha oldu. Şirketlerimiz falan bir yana, pek çok yarışma çadırında yüzlerce pırıl pırıl gencimiz teknoloji üretimine başlamış bile. Beni en çok “iris tabakasını mouse olarak kullanarak felçli insanların hayatını kolaylaştıran” proje etkiledi. 20 yaşına bile gelmemiş bir gencimizin projesi bu.