AK Parti Anayasa'yı değiştirebilir mi?
UZUN uzun anlatmaya gerek yok; geldiğimiz noktada yalandan bile olsa bir 'Anayasa Uzlaşma Komisyonu'muz yok artık.Bilmeyenler için hatırlatayım; Meclis’te Anayasa’yı değiştirmek için yapılacak oylamada en az 367 kabul oyunu...
UZUN uzun anlatmaya gerek yok; geldiğimiz noktada yalandan bile olsa bir 'Anayasa Uzlaşma Komisyonu'muz yok artık.
Bilmeyenler için hatırlatayım; Meclis’te Anayasa’yı değiştirmek için yapılacak oylamada en az 367 kabul oyunu bulmak gerekiyor. Eğer kabul oyları en az 330 olursa, bu kez Anayasa değişikliği için referanduma gitme zorunluğu doğuyor. 330’un altındaki oyların anlamı yok.
Meclis’teki en büyük parti olan AK Parti’nin 330 oyu yok. Kaldı ki, gizli yapılacak oylamada AK Partililer tarafından kullanılacak 316 oyun (Meclis Başkanı oy kullanamıyor) hepsinin çantada keklik olması da beklenemez. Ama öyle bile olsa bu partinin istediği bir Anayasa değişikliği için en az 14 dış oya ihtiyacı olacak.
Peki bu oylar bulunabilir mi? Evet, elbette bulunabilir. Uzlaşma denen şey bunun için var. Meclis’teki diğer üç partinin AK Parti ile üzerinde uzlaşabileceği türlü çeşitli Anayasa maddeleri var. Ama sistem değişikliği bu maddeler arasında yok. En azından dün itibarıyla yoktu.
Başkanlık sistemini getirecek bir Anayasa değişikliği için uzlaşma ortamının olmaması, AK Parti’yi bu arzusunu ertelemeye yöneltmiş gibi gözükmüyor.
Önümüzdeki dönemde partinin kendi içinde bir komisyon oluşturup başkanlık sistemini içeren bir anayasa yazmasını beklemeliyiz.
Yazım işlemi tamamlandıktan sonra AK Parti kurmayları bu metinle öteki partileri ziyaret edecek ve uzlaşma arayacak büyük olasılıkla.
Bu noktada da bir uzlaşma belirmezse veya AK Parti’nin anayasa önerisi Meclis Genel Kurulu’nda oylanıp 330’u bulamazsa ne olacak?
İşte o noktada erken seçime gitmekten, seçimde 330 milletvekili bulmaya çalışmaktan söz eden güçlü bir irade oluşmaya başladı. Bu irade daha çok kaynağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alıyor ve AK Parti içinde de taraftar buluyor.