AYM'nin bebeklere aşı kararı doğru okunmalı
ANNE Halime Sare Aysal ile baba Mustafa Aysal, yeni doğan çocuklarına Sağlık Bakanlığı'nın 'mecburi' dediği aşıları yaptırmak istemedi.Durumun ortaya çıkması üzerine 2012 yılında Aile ve Sosyal...
ANNE Halime Sare Aysal ile baba Mustafa Aysal, yeni doğan çocuklarına Sağlık Bakanlığı'nın 'mecburi' dediği aşıları yaptırmak istemedi.
Durumun ortaya çıkması üzerine 2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Uşak İl Müdürlüğü tarafından mahkemeye verildiler. Aile Bakanlığı, Aysal çiftinin çocuğuna aşı uygulanabilmesi için mahkemeden tedbir kararı talep ediyordu.
Asliye Hukuk Mahkemesi, bakanlık lehine, yani çocuğa sağlık tedbiri uygulanması yönünde karar verdi ama Aysal’lar bu karara Uşak’taki Aile Mahkemesi nezdinde itiraz ettiler ve Aile Mahkemesi 2013 başında onları haklı görerek ilk mahkeme kararını kaldırdı.
Tam bu aşamada Aysal çifti Anayasa Mahkemesi’ne de bireysel başvuruda bulundular.
Anayasa Mahkemesi bu başvuruyu hem kabul edilebilir, hem de niteliği bakımından genel kurulda görüşülmesi gereken bir başvuru olarak gördü ve 11 Kasım 2015’te de Aysal çifti lehine kararını verdi. Bu kararın gerekçesi önceki gün mahkemenin web sayfasında yayınlandı. Dolayısıyla artık üstünde konuşabiliyoruz.
Bu karar maalesef gazetelere ve internetteki haber sitelerine ‘Bebeklik aşıları Anayasa’ya aykırı’ gibi başlıklarla yansıdı. Kararı okuyunca durumun tam böyle olmadığını gördüm.
Maalesef ülkemizde, Amerika’dan geç kalınarak ithal olmuş bir tartışma yaşanıyor bu bebeklik dönemi zorunlu aşılarıyla ilgili olarak. Çiçek ve kızamık hastalığını bebekken oldukları bu aşılar sayesinde hiç görmemiş olan nesiller, korkarım şimdi kendi çocuklarına aşı yaptırmamayı ciddi ciddi düşünebiliyorlar. Ve bu mesele öyle bir ‘Beyaz Türk’ lafazanlığı da değil; basına yansıyan vakalar Uşak’tan, Sivas’tan, Konya’dan, Elazığ’dan. Yani aşı karşıtlığı hayli yaygın bu coğrafyada.
Anayasa Mahkemesi’nin kararına gelince...
Hayır, bu karar hiçbir şekilde ‘Mahkeme zorunlu aşıyı Anayasa’ya aykırı buldu’ diye okunamaz. Karar, Sağlık Bakanlığı’na ve parlamentoya şunu söylüyor:
‘Bu aşıları, 20’li, 30’lu yıllardan kalma bir kanuna ve kendi kendinize çıkardığınız bir genelgeye dayalı olarak zorunlu hale getiremezsiniz, bunun için açık ve net bir kanun çıkarmalısınız.’
Evet, eğer Sağlık Bakanlığı zorunlu aşı uygulamasını sürdürecekse, acil olarak bu konuda Meclis’ten bir kanun geçmesi gerekiyor. Yoksa şu anda aileleri bu aşılara mecbur edecek hiçbir yasal dayanak yok!