Eğitimde nihayet kaliteye ve öğretmene yatırım başlıyor

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, espri olsun diye "Öğrenciye kötü haber, artık sabahçı-öğlenci yok, tüm gün okuldasınız" dedi ama aslında bu öğrenciye iyi haber.Başbakan, 2019’a kadar...

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, espri olsun diye "Öğrenciye kötü haber, artık sabahçı-öğlenci yok, tüm gün okuldasınız" dedi ama aslında bu öğrenciye iyi haber.
Başbakan, 2019’a kadar okullarımızda ikili eğitimin sona ereceğini ve zorunlu eğitim süresinin anaokullarının da eklenmesiyle 13 yıla çıkarılacağını açıkladı. Bunlar ülkemiz ve eğitimimiz için son derece iyi haberler.

İkili eğitimin bitecek olması, nihayetinde eğitimin kalitesine eğilinmeye başlanacak olması anlamına gelir. Hem bir yandan öğrencilerin yıllık ders saati miktarı biraz olsun arttırılabilir hem de öğretmenlerin ders yükü biraz azaltılarak onların kendilerine yatırım yapmasının önü açılabilir.

SINIF MEVCUTLARI AZALDI, ÖĞRETMEN SAYISI ARTTI

Türkiye yıllardır eğitimin fiziki kapasitesine yatırım yapıyor. AK Parti dönemlerinde yapılan bu yatırımların sonunda örneğin ortalama sınıf büyüklüğü 2005 yılından 2014 yılına tam 17 kişi azaldı. Hâlâ OECD ortalamasının üzerindeyiz ama bu çok büyük bir sorun değil. Ortada ciddi bir başarı var.

Öte yandan benzer şekilde öğretmen sayısında da müthiş bir artış var. Baktığımızda liselerimizde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bakımından OECD ortalamalarından bile iyi durumdayız. Halen ilkokulda öğretmen başına 19, ortaokullarımızda 18, liselerimizde 16 ve meslek liselerimizde 14 öğrenci düşüyor. Bunlar daha önce hayal dahi edilemeyen çok iyi rakamlar.

Bizim çocuklarımız ilkokul ve ortaokul boyunca 6 bin saatin biraz üzerinde ders yapıyorlar. Buna karşılık bizim gibi ilk ve ortaokulu 8 yıl süren İtalya’da öğrenciler 8 bin saate yakın ders yapıyor. Yani onların 8 yılı bizim 10 yılımıza yakın neredeyse. İşte tam gün eğitime geçmek bu çeşit farkları azaltabilir. Elbette tek tek hangi dersin süresinin ne olacağı konusu önemli. (Benzer şekilde bizde eğitim yılı 180 gün; oysa Kore’de 190 gün ve 12 yılın toplamında Koreli çocuklar bizim çocuklarımızdan üçte iki ders yılı daha uzun eğitim almış oluyor. Ders saatlerini arttırarak ve eğitim yılını 10 gün uzatarak eğitimin kalitesinde fark yaratabiliriz.)

GENÇ EĞİTİMCİ KADROSU

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.363 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 617 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.641 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 416 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar