'Kütle çekim dalgaları bulundu' dedikodusu bu sefer doğru mu?
FİTİLİ 25 Eylül 2015'te, yani dört ay önce, 'Hiç Yoktan Bir Evren' adlı kitabıyla Türkiye'de de epey tanınan Amerikalı astrofizikçi Lawrence Krauss ateşledi. Krauss, 25 Eylül günü Twitter’da...
FİTİLİ 25 Eylül 2015'te, yani dört ay önce, 'Hiç Yoktan Bir Evren' adlı kitabıyla Türkiye'de de epey tanınan Amerikalı astrofizikçi Lawrence Krauss ateşledi.
Krauss, 25 Eylül günü Twitter’da, dünyanın en büyük ve ileri kütle çekim dalgaları yakalama araştırmasının bu dalgaları gözlediğine dair bir dedikodu duyduğunu yazdı.
Krauss’un bu dedikodusu o zaman da tartışıldı, Nature dahil bilim dergilerinde yazılara konu oldu ama sonra yavaşça unutuldu.
Derken aynı Krauss önceki gün sabah saatlerinde bu konuda bir tweet daha yazdı: “LIGO hakkında daha önce aktardığım dedikodum bağımsız kaynaklarca da doğrulandı. İzlemeye devam edin. Kütle çekim dalgaları gözlenmiş olabilir. Çok heyecan verici.”
İşte bu tweet fizik dünyasını birdenbire canlandırdı; iki gündür bu konuda yazılan çizilenin haddi hesabı yok, dergiler, gazeteler konunun üzerine atladı, hatta YouTube’a açıklayıcı onlarca video bile yüklendi.
NEDİR BU KADAR ÖNEMLİ OLAN?
Bize kütle çekimi Isaac Newton’un başına bir elmanın düşmesiyle anlatıldı; çoğumuz hâlâ bu hikâyeyi biliriz. Ama Newton’un kütle çekim ‘yasası’ o kadar da doğru değildi.
Yüzyıllar sonra Albert Einstein diye biri geldi; kütle çekimini fizik bilimi ve evreni kavrayışımız açısından kökünden değiştiren yeni bir teori içinde açıkladı.
Geçen yılın son aylarında yüz yaşını deviren ‘Genel Görelilik Teorisi’ aslında söylediği hemen hemen her şey deneysel yollarla da defalarca kanıtlanmış, geçerliliğini ispat etmiş ve daha önemlisi o teori içinde yapılan araştırmalarla hâlâ yeni yeni buluşlara neden olan çok önemli bir teori.