O kömürü hiç yeryüzüne çıkarmasak olmaz mı?
GEREK hükümet ve gerekse Cumhurbaşkanlığı bir 'Yerli enerji stratejisi'nden söz ediyor; geçen hafta Türkiye'deki kömür madeni işletmecileri, Enerji Bakanı Berat Albayrak'la bir araya gelip toplantı yaptılar. Türkiye...
GEREK hükümet ve gerekse Cumhurbaşkanlığı bir 'Yerli enerji stratejisi'nden söz ediyor; geçen hafta Türkiye'deki kömür madeni işletmecileri, Enerji Bakanı Berat Albayrak'la bir araya gelip toplantı yaptılar.
Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için kömür kaynaklarına ve termik santrallara yüklenmeye hazırlanıyor. Maden işletmecileri durumdan memnun; yakında elektrik müteahhitleri ve santral işletmecileri de memnuniyetlerini dile getirmeye başlar.
Oysa böyle yapmak zorunda değiliz. Dünyada küresel iklim değişikliği artık bir tartışmanın, ‘Var mı-Yok mu’ gibisinden soruların konusu değil. Tam tersine, daha birkaç ay önce Paris’te toplanan İklim Konferansı’nda dünyanın bütün devletleri 2050’ye kadar ortalama sıcaklığın 2 derece Celcius’tan daha az artması için anlaşma imzaladı. Yani, küresel iklim değişikliği var ve havalar ısınıyor, bunu tersine çeviremeyiz belki ama hiç değilse etkilerini sınırlayalım diye bir anlaşma yapıldı.
TEMİZ ENERJİNİN ENGELİ PARA MI?
Anlaşmada konulan 2 derecelik hedefi yetersiz bulanlar da var ama şimdilik o tartışmaya girmeyelim; dünyanın bu (yetersiz de olsa) hedefi nasıl tutturabileceğine bir bakalım...