Yalnızız ve kafamız karışık
Kadir Has Üniver- sitesi’nin “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın raporu dün bir grup köşe yazarının katıldığı bir toplantıda...
Kadir Has Üniver- sitesi’nin “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın raporu dün bir grup köşe yazarının katıldığı bir toplantıda açıklandı.
Araştırma, “Kamuoyunun Türk dış politikasına olan bakış açısını ortaya koymak ve dış politika ile ilgili konulara yaklaşımlarını saptamak” için 17-28 Nisan tarihleri arasında 26 ilde bin denekle, bilgisayar destekli telefon görüşmeleri tekniğiyle yürütülmüş...
Veriler, “Türkiye kamuoyu”nun dış politika bahsindeki gerçeklikle kimi zaman sorunlu bir ilişki içine girdiğini gösteriyor. Kafamız karışık.
Bu “kamuoyu” büyük hayallere kapılmaya meyyal ama diğer taraftan da güvensiz, aşırı kuşkucu ve içe kapanma eğilimleri içinde.
Çelişkiler en çok kimliklerle ilgili alanda göze çarpıyor: Türkiye bir İslam ülkesidir diyenler 2013’te yüzde 37 iken bu oran şimdi yüzde 45,5’e yükselmiş. “Ortadoğu ülkesiyiz” diyenler de yüzde 20,3...
İkisini toplayınca yüzde 65,8 ediyor. “Avrupa ülkesiyiz” diyen yüzde 26,4’ün çok üzerinde... “Avrupalıyız” diyenler ağırlıkla Ege’de, “Ortadoğu ve İslam ülkesiyiz” diyenler ise iç ve doğu Anadolu’da yaşıyor.
Bu Ortadoğulu Türkiye, sıra kendisini içinde tanımladığı bölgeyle dostluğa gelince yalnızlık duygusuna kapılıyor.
“Sizce Türkiye’nin en yakın dostu hangi ülkedir?” sorusuna cevaben Ortadoğu ülkelerinden birini söyleyenler sadece yüzde 4,1. En yüksek oran da yüzde 2,8’le “Suudi Arabistan” diyenler.
Türkiye’nin en büyük dostu yüzde 37,5 ile Azerbaycan çıkmış. Bunda Azerbaycan’ın Türkiye’de yürüttüğü yoğun kamu diplomasisi ile yaptığı büyük yatırımların etkisi olmalı ki bir sıçrama söz konusu. 2013’te bu oran yüzde 28 imiş.