Kurban
Kelime anlamı yakınlaşma demek olan kurban; Allah’a yakınlaşma gayesiyle, O’nun verdiği hayvanlardan, kurban edilmesi mümkün olan birini, yine O’nun rızası için kesmek demektir. İlahi bütün dinlerde ve...
Kelime anlamı yakınlaşma demek olan kurban; Allah’a yakınlaşma gayesiyle, O’nun verdiği hayvanlardan, kurban edilmesi mümkün olan birini, yine O’nun rızası için kesmek demektir. İlahi bütün dinlerde ve inanışlarda görülen ve bugünkü şekliyle Hz. İbrahim ile başlayan kurban ibadeti, İslam’ın en belirgin ibadeti olup diğer medeniyetler ile İslam medeniyeti arasındaki en önemli farktır. “Biz, her ümmete -(Kurban kesmeye uygun) hayvan cinsinden kendilerine rızık olarak verdiklerimiz üzerine Allah'ın adını ansınlar diye- kurban kesmeyi gerekli kıldık. İmdi, İlâhınız bir tek İlâh'tır. Öyle ise, O'na teslim olun! (Ey Muhammed!) O ihlâslı ve mütevazı insanları müjdele!” (Hac/34) ayetiyle İslam’ın temel prensiplerinden olduğu
bildirilen kurban ibadetinin insan için önemi “Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Muhammed!) Güzel davrananları müjdele!” (Hac/37) ayetiyle beyan edilmektedir. Peygamber Efendimiz bunu “Kurban kıyamet günü boynuzu, tırnağı ve postuyla gelir. Kesilen kurbanın kanı toprağa düşmeden evvel Allah’ın katına ulaşır, şu halde gönül hoşluğuyla kurban kesiniz!” (Tirmizi, Edahi,1) sözleriyle dile getirmiştir. “Allah indinde günlerin en büyüğü Kurban bayramı günüdür.” sözüyle bu günün önemini anlatan Resul-i Ekrem Efendimiz, “Kurban gününü bayram olarak kutlamakla emrolundum. Onu bu ümmet için Allah bayram kılmıştır.” (Ebu Davud) sözleriyle bu günü müjdelemiştir.
Dini anlamı ve önemi bu şekilde olan kurbanın sosyolojik ve psikolojik yönü ise daha önemlidir. Sosyal varlık olan insanın kendini ve Yaradan’ını bilmesi toplum için kaynaşma ve dayanışmayı öncelemesi yönünden kurban en önemli ibadettir. Kurban etmek sadece bir hayvanın boğazını kesip kanını akıtmak değildir.
Kurban, Yüce Allah’a yaklaşmaktır. En sevdiğimiz varlığı Yaradan için kurban edebilmektir. Kurban, Yaradan’a duyulan takvanın işaretidir.
Kurban, ihtiyaç sahiplerini karamsarlıktan kurtaran, toplumda aidiyet duygularını güçlendiren, kardeşlik bağlarının güçlenmesini sağlayan ve ticaretin canlanmasına vesile olan en önemli ibadetlerden biridir.
Kurban, kişinin saldırganlık içgüdüsünü önleyen, şiddet eğilimlerini disipline eden insanlığa takılmış en büyük madalyadır.