Zaferlerle dolu bir ay: Ağustos
İslam’da fetihlerin amacı, ilahi naslar ile teyit edilen, öldürmek için değil yaşatmak için adaleti getirmek ve zulmü kaldırmaktır. Tarih boyunca Müslümanların verdiği mücadele, inanç ve...
İslam’da fetihlerin amacı, ilahi naslar ile teyit edilen, öldürmek için değil yaşatmak için adaleti getirmek ve zulmü kaldırmaktır. Tarih boyunca Müslümanların verdiği mücadele, inanç ve düşünce yollarını tıkayan engelleri kaldırmak, filizlenen düşünce ve inançlar akabinde devlet kurmaktır. Zira devlet gücü olmadan İslam’ı yaşamak mümkün değildir. İslam’ın fetihlere girişme sebebi tebliğ içindi. Tarih boyunca tebliğ faaliyetlerinde en tesirli ve bereketli usul ise, nezaket, zarafet ve faziletlerin fiilen yaşanarak hal ile sergilenmesiyle olmuştur.
İlahi emirle yola çıkan İslâm ordusunun savaşmadan gerçekleştirdiği ilk fetihtir Mekke’nin Fethi. Fatihi de Hz. Muhammed ‘dir. Uhud’da Ayneyn tepesindeki okçuların başına tayin ettiği komutan, Abdullah bin Cübeyr tarihe kazınan komutanlardandır. İslam tarihinin en önemli komutanlarından bir diğeri, tarihe savaş kaybetmeyen komutan olarak geçen, Seyfullah (Allah'ın Kılıcı) lakabıyla anılan Halid Bin Velid’dir Bir diğeri İki Cihan Güneşi Efendimizin “Allah ve Resulünü seven Üsame’yi sevsin!” iltifatına mazhar, Resûlullah’ın dostu lakabıyla meşhur bir komutan Usame bin Zeyd’dir. Tarihin kaydettiği bir diğer komutanlar, okla attığını vuran, güçlü bir vücut yapısına sahip olduğu rivayet edilen Sa‘d b. Ebû Vakkas, imanda azmin ve sebâtın sembolü, Ammar Bin Yasir, Ashab-ı Şura’ya seçilmiş altı zattan biri Talhâ bin Ubeydullah, üst üste kazandığı zaferlerle kâfirlerin ve münafıkların korkulu rüyası hâline gelmiş Selâhaddin Eyyûbî, askerlerinin geriye dönüş ümidini kırmak için bütün gemilerini yakan Târık bin Ziyâd, ilk Müslüman Türk hükümdarı Abdülkerim Satuk Buğra Han, Malazgirt ovasında yapılan meydan savaşında Selçukluların kazandığı büyük zaferle Türklere Anadolu kapılarını açarak Anadolu’yu İslâm yurdu hâline getiren, Büyük Selçuklu Devleti’nin ikinci hükümdarı, fethin babası, veli, büyük cihangir Sultan Alparslan.
Zaferlerle dolu Türk tarihinde Ağustos ayının önemi farklıdır. Malazgirt’ten Büyük Taarruz’a, Otlukbeli’nden Çaldıran’a, Mercidabık’tan Kıbrıs’ın fethine kadar büyük zaferler hep Ağustos ayında olmuştur.
Muş’ta bulunan Malazgirt Ovası’nda Selçuklu Sultanı Alparslan ve Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşen, Anadolu’nun Türklere yeni yurt olmasını sağlayan bir meydan savaşı olan Malazgirt Zaferi (26 Ağustos 1071)
Erzincan’ın Tercan Ovası’nda “Otlukbeli” denilen yerde, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in komuta ettiği Osmanlı Ordusuyla Akkoyunlu İmparatoru Uzun Hasan’ın komuta ettiği Akkoyunlu ordusu arasında yapılan Otlukbeli Zaferi (11 Ağustos 1473)
Van’ın 90 kilometre kuzeydoğusundaki Çaldıran Ovası’nda, yapılan, Osmanlı Devleti’nin kaderini tayin eden ve Anadolu birliği yolunda atılmış önemli bir hamle anlamına gelen Çaldıran Zaferi (23 Ağustos 1514)