Elveda ve teşekkürler Bay Cohen

"KAHRAMANLARIM ölüyor, düşmanlarım kazanıyor..."Leonard Cohen’in ölüm haberi, Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından gelince (7 Kasım’da öldü Cohen bu arada; 10 Kasım’da duyuruldu)...


"KAHRAMANLARIM ölüyor, düşmanlarım kazanıyor..."
Leonard Cohen’in ölüm haberi, Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından gelince (7 Kasım’da öldü Cohen bu arada; 10 Kasım’da duyuruldu) bir hayranı hislerini işte bu cümleyle özetliyordu...

2016 müzikseverlerin pek de hayırla anmayacağı şekilde gelişti. David Bowie ve Prince’in ardından bir başka “ikon sanatçı”ya daha veda etmiş olduk.

Bütün müzisyenler önemlidir, kıymetlidir; fakat yaşadığı zamanın ötesine geçmeyi garantileyen, insanoğlunun bir bölümüne ses olan, tercüman olan azdır...

Hayatları anlamlı kılan, kitlelerin duygularına, düşünce şekillerine, aşklarına, yıkılmışlıklarına, korkularına, coşkularına, hayallerine sızan ve biçimlendiren kutsanmış ruhlardır onlar.

BİR KUYU, BİR KULE

Leonard Cohen’in hayatı ve şarkıları derin bir kuyuyu veya “Tower of Song”da belirttiği üzere “ahiretten gelen 27 melek tarafından bağlandığı masanın” bulunduğu bir şarkı kulesine benzer.

Aşkla, şarapla harmanlayıp bir nikotin bulutu şeklinde üfler şarkılarını.

Cinsellikle, aşkla, dinle, kimi zaman politikayla hayatın anlamı ve anlamsızlığıyla, umutla, umutsuzlukla ilgili şarkılar yazdı.

Ve elbette müzikle ilgilenmesinin temel nedeni olarak gösterdiği “kadınların ilgisini çekmek” için...

İnsan ruhunun labirentlerinde kendini bulmak için gezerken ardından gelenlere şarkılar, şiirler, romanlar bıraktı kılavuz olarak.

Çok iyi bir şair, şarkı sözü yazarıydı. Yazma yeteneğini bahşedilenin ötesine geçmek için çok çalışarak, dirsek çürüterek geliştirmişti.

DİSİPLİNLİ BOHEM

Hakkında yazılan en iyi biyografi olan Sylvie Simmons’un “I’m Your Man. The Life of Leonard Cohen”de, öğrenciyken dil konusunda vasatı zor tutturan bir öğrenci olduğu yazar.

14-15 yaşındayken yoğunlaşan edebiyat, özellikle şiir merakında daha sonra adını oğluna vereceği Lorca’yı okuması önemli bir noktadır.

Derslere, seminerlere, atölye çalışmalarına katılarak “mektepli yazar” oldu. Yazarlığını derslerle geliştirmesi, disiplin arayışının belki işaretidir.

RUHU DELEN MIZRAK

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Menzil dışına çıkış 05 Aralık 2021 | 110 Okunma Einstein, Salâh Birsel, mutluluk filan 02 Aralık 2021 | 232 Okunma Aslan kükresin biz sevinelim 26 Kasım 2021 | 138 Okunma Adele’e tebrik ve sitem 23 Kasım 2021 | 105 Okunma Büyük kazanç / ağır hasar 22 Kasım 2021 | 210 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar