Geleneksel boş laf kulesi

MEDYA aygıtlarına "ayar vermekle" nesil kurtarıcılığına soyunma çabaları gündeme geldiğinde, aklıma hep David Trend'in "Medyada Şiddet Efsanesi"* kitabının girişinde verdiği örnek gelir.1970’lerde...

MEDYA aygıtlarına "ayar vermekle" nesil kurtarıcılığına soyunma çabaları gündeme geldiğinde, aklıma hep David Trend'in "Medyada Şiddet Efsanesi"* kitabının girişinde verdiği örnek gelir.
1970’lerde ABD’de yürütülen bir çalışmada araştırmacılar televizyon seyretmenin tamamen kontrol altında tutulabileceği yurtlarda ve yatılı okullarda kalan öğrencileri iki gruba ayırır.
Altı hafta boyunca genç deneklerin yarısının sadece şiddet içerikli programları seyretmesine, diğer yarısının da şiddet içermeyen programları seyretmesine izin verilir.
Araştırma sona erdiğinde herkes şiddet içerikli programları seyredenlerin daha saldırgan ve asi davranmasını beklerken şaşırtıcı bir durum çıkar ortaya.
Şiddet görüntüleri içeren programları seyreden grup eskisinden daha sakin ve daha çalışkan vaziyetteyken, diğer gruptakiler yumruk yumruğa kavga etmeye, okulları tahrip etmeye başlamıştı.

‘BATMAN’İME DOKUNMA!

Şaşkınlık içindeki araştırmacılar önce şiddet içeren programları seyredenlerin bir nevi “katarsis” yaşadıklarını, duygularını bu sayede boşaltarak rahatladıklarını düşünmüşler.
Ancak daha önce yapılan araştırmalar “katarsis”in kişiden kişiye değiştiğini ve uzun sürmediğini ortaya koymuş olduğundan başka bir cevap aramaya koyulmuşlar.
Doğru cevabı bulmaları için çok beklemek gerekmemiş. Anlaşılmış ki, şiddet içermeyen programları seyretmek durumunda kalan öğrenciler, sevdikleri dizilerden vb (özellikle Batman) mahrum bırakıldıkları için öfkeli!
Televizyon seyretmekten aldıkları keyfin ya da mutsuzluğun gençlerin davranış tarzları üzerinde izledikleri şiddetin oranından daha etkili olduğu neticesine varıp sessizce dağılmışlar.

ENTELEKTÜEL FELÇ

David Trend bu örneği verdikten hemen sonra “Medyadaki şiddetin zararsız olduğunu iddia etmiyorum” der ama ekler: “Tehlikeler her zaman açıkça görülenlerde gizli değildir...”
Trend’in kitabı, medya aygıtları üzerinden nesillerin/toplumların vidalarını ayarlamanın mümkün olup olamayacağını anlamak isteyenler için “şiddet” parantezinde zihin açıcıdır.
Tarihsel bir döküm yaparken çürütülmüş araştırmaları da, yeni yaklaşımları da mesafesini korumaya dikkat ederek sayar döker.
Amaçlarından biri de bu konunun tartışılma şeklini tartışmaktır.
“Medyada şiddet” tartışılırken karşılıklı iddiaları izlemek ve ortaya çıkan kaosu makul bir zemine çekmek çabasının en zeki okurda bile “entelektüel felç”e yol açacağını söyler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Menzil dışına çıkış 05 Aralık 2021 | 110 Okunma Einstein, Salâh Birsel, mutluluk filan 02 Aralık 2021 | 232 Okunma Aslan kükresin biz sevinelim 26 Kasım 2021 | 138 Okunma Adele’e tebrik ve sitem 23 Kasım 2021 | 105 Okunma Büyük kazanç / ağır hasar 22 Kasım 2021 | 210 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar