Köy Enstitülü Şampiyonu anlatacağım
17 Nisanlarda ne çok bilgi paylaşılır köy enstitüleriyle ilgili, bu kurumlardan yetişen ünlüler anılır. Mahmut Makal, Fakir Başkurt diye başlayan listeler uzar gider, ama nedense köy enstitülerinden yetişen ilk ve...
17 Nisanlarda ne çok bilgi paylaşılır köy enstitüleriyle ilgili, bu kurumlardan yetişen ünlüler anılır. Mahmut Makal, Fakir Başkurt diye başlayan listeler uzar gider, ama nedense köy enstitülerinden yetişen ilk ve tek olimpiyat şampiyonu Ahmet Bilek bir türlü hatırlanmaz, uzun uzun verilen ünlüler listesinin bir yerine, o belgesellerden birine adı sıkıştırılmaz. Bilmemekten mi ya da sporu önemsememekten mi, anlayamadım gitti. Oysa çağdaş toplumlarda spor sanat kadar önemlidir. Atatürk o yoksul günlerimizde spor bilgilerini geliştirsinler diye yurtdışına öğrenci gönderdi, yabancı ülkelerden antrenörler getirtti. Köy enstitüleri müfredatında sporun “besin” kadar önemli olduğu yazılıdır. Buralardan bir de olimpiyat şampiyonunun yetişmesi tesadüf değildir. Defalarca Türkiye şampiyonu olmuş güreşçiler yetişti bu kurumlardan, iki olimpik sporcu, bir olimpiyat şampiyonu yetişti kısacık ömrü içinde. Köy enstitüleri deyince, bunlar da bilinmeli, hatırlanmalı.
Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde 12 Mayıs Perşembe günü saat 13.00’te üniversitenin Gölbaşı Yerleşkesinde “Olimpiyat Kürsüsünde Bir Köy Enstitülü” başlığıyla minderlerin bu ilk şampiyon öğretmenini anlatacağım. Ahmet Bilek’in başarı öyküsü etrafında “köy enstitülerinde spor” konusunu da ele alacağız. Yaşayan efsane şampiyon ve Türk Güreş Vakfı Başkanı Ahmet Ayık da toplantımızı onurlandıracak.
Konuya ilgi duyan herkesin onurlandırmasını dilerim.