Devrimci romantizm
BismillahirrahmanirrahimDevrimci romantizm, sosyalist gerçekçilerin kullandığı olumlu kahramanın çıkış noktasıdır.Yoldaş Mayakovski’nin “İleri, ileri, ileri sağa, ileri” -Ufak değişiklik...
Bismillahirrahmanirrahim
Devrimci romantizm, sosyalist gerçekçilerin kullandığı olumlu kahramanın çıkış noktasıdır.
Yoldaş Mayakovski’nin “İleri, ileri, ileri sağa, ileri” -Ufak değişiklik tarafıma aittir- marşı da bunun simgesi olarak kabul edilir. Türk Dünyası yazarlarından Cengiz Aytmatov’un “Elveda Gülsarı” adlı romanı, Tanabay adlı devrimci romantik kahramanın mücadelesi ve yaşadığı hayal kırıklıkları üzerine kuruludur. Türk edebiyatından örnek olarak Kuyucaklı Yusuf’u diyeceğim ama romanın olay örgüsü içinde Burjuvanın kendi arasındaki hesaplaşmayı okuduğumuz için yazarının solcu olması dışında orada devrimci romantik bir olumlu kahramanın olduğunu söylemek yanlış olur.
Muharrir burada derince iç çekerek kahvesinden bir yudum alır.
Söyleyen söylesin yani ben söylemem.
Türk edebiyatında sosyalist gerçekçiliği ve devrimci romantik olumlu kahramanı en iyi yansıtan eser benim tespit edebildiğim kadarıyla Sait Faik Abasıyanık’ın “Karanfiller ve Domates Suyu”dur. Kör Mustafa’nın tırnaklarını kaybetmek pahasına avuç içi kadar toprak parçasını temizleme hikâyesini okurken biz de yazarla beraber romantik kahramanın önünde kalkıp saygı duruşunda bulunuruz.