Bir müdahale aracı olarak muhalefetin manipülasyonu
Rusya’nın Amerikan seçimlerini manipüle ettiği iddiası ABD’de çok ciddiye alınıyor ve Trump’ın başını daha da ağrıtacak gibi görünüyor. Benzer şekilde, Putin’in siber ordusunun...
Rusya’nın Amerikan seçimlerini manipüle ettiği iddiası ABD’de çok ciddiye alınıyor ve Trump’ın başını daha da ağrıtacak gibi görünüyor. Benzer şekilde, Putin’in siber ordusunun Avrupa’daki seçimleri de olumsuz bir şekilde etkileyeceği korkusu söz konusuydu. Eylülde seçimlere gidecek olan Almanya’da bu endişe hâlen devam ediyor.
ABD gibi dünyanın ekonomik, askerî ve teknolojik açıdan en güçlü ülkesindeki demokratik süreçlere başka bir ülke tarafından müdahale edildiğinin ciddi şekilde tartışılması, güç skalasında daha gerilerde yer alan ülkelerin ne tür manipülasyonlara maruz kalmış olabilecekleri konusunda önemli ipuçları veriyor.
Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi bu tür manipülasyonları kolaylaştırıyor. Özellikle iletişim teknolojisinde yaşanan gelişmeler, yazılı, görsel ve sosyal medyayı müdahalecilerin hizmetine sunuyor. Çarpıtma ve yalan haberlerle sanal gerçeklikler üretiliyor ve seçilen hedeflere bu araçlarla saldırılıyor.
Artık siber ordular en az düzenli ordular kadar önemli hâle geldi. Bu orduları en iyi kullananlar da doğal olarak teknolojik açıdan en güçlü olan küresel aktörler. Türkiye gibi ülkeler ise, küresel güç olma hedefleri yüzünden en fazla saldırıya maruz kalan hedefler arasında yer alıyor. Bu saldırılara da, tıpkı düzenli hava, kara ve deniz ordularından gelecek saldırılara karşı olduğu gibi hazırlıklı olunması gerekiyor.