Merkezden yerele güç kayması

Yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminde en çok tartışılan konu, gücün merkeze toplanmasıydı hatırlayın. Özellikle parlamentonun işlevsiz kalarak, demokrasinin temsil makamının boşa düşmesinden...

Yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminde en çok tartışılan konu, gücün merkeze toplanmasıydı hatırlayın. Özellikle parlamentonun işlevsiz kalarak, demokrasinin temsil makamının boşa düşmesinden endişe ediliyordu.

Milletvekillerinden bakan yapılmayacağı ve dışarıdan atanacağı söylentileri, birçok konunun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle hayata geçirilecek olması, parlamentonun fonksiyonunu zayıflattığı algısını oluşturdu.

PARLAMENTOYA İLGİ AZALDI

Nitekim bu algı karşılık bulmuş olmalı ki, vekillik için yapılan başvurularda bir nitelik düşmesi görüldü.

Kalifikasyonu yüksek kişilerin, ‘artık gücü yok’ diye düşündüğü milletvekilliğini tercih etmediği, bunun yerine belediye başkanlığını daha fonksiyonel bulduğu anlaşıldı.

Bürokrasi, yerel yöneticiler ve özel sektör temsilcileri bu nedenle yerlerinde kalmayı tercih ettiler son seçimde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.513 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 536 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.113 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 811 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 761 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar