2020 ve ötesi (2)

2020'den başlayarak, dünyanın önde gelen ülkeleri arasında giderek tırmanacağına şahit olacağımız bölgesel ve küresel ticaret koridorları, enerji koridorları ve ulaşım koridorları savaşları, adım adım, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yeni bir yakınlaşmanın, işbirliği arayışlarının da tetikleyicisi olacak.

Avrupa Birliği (AB), 2008 küresel finans krizinin sebep olduğu sosyo-ekonomik tahribat ve bu tahribatın tetiklediği 'aşırı sağcılaşma' sorununa bağlı olarak, Türkiye ile ilişkilerinde, bilhassa son 8 yılı, büyük bir bocalamayla geçirdi.
Almanya Şansölyesi Merkel'in Türkiye'nin vazgeçilmez 'özgül ağırlığı' ve Avrupa'nın geleceği açısından taşıdığı stratejik öneme bağlı olarak, Türkiye AB ilişkilerini belirli bir zeminde tutma, her iki tarafın da yapıcı adımlar atabilecek ölçüde birbirinden uzaklaşmaması adına ortaya koyduğu çabalar, bilhassa Fransa'nın iki sorunlu cumhurbaşkanı Sarkozy ve Macron dönemlerinde yeterince desteklenmedi, desteklenmiyor. Hoş, Merkel'in bu süreçteki çabalarının Alman siyasetinde de zaman zaman destek bulmakta zorlandığını gözlemliyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü 22 Kasım 2024 | 37 Okunma Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış 20 Kasım 2024 | 76 Okunma G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele 18 Kasım 2024 | 101 Okunma İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım 15 Kasım 2024 | 45 Okunma Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ 13 Kasım 2024 | 92 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar