Boğaziçi Zirvesi’nden küresel çağrı

Türkiye küresel ekonomi-politikte artan rolü ve Avrasya'daki 'oyun kurucu' gücü ile 10 yıldır birbirinden önemli zirvelere, uluslararası organizasyonlara imza atıyor. Bu organizasyonlardan biri olan Boğaziçi Zirvesi'ni...

Türkiye küresel ekonomi-politikte artan rolü ve Avrasya'daki 'oyun kurucu' gücü ile 10 yıldır birbirinden önemli zirvelere, uluslararası organizasyonlara imza atıyor. Bu organizasyonlardan biri olan Boğaziçi Zirvesi'ni, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) 8 yıldır, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilmekte. (UİP) her yıl TİM ve TOBB'dan, BM'ye kadar uzanan yerli ve uluslararası düzeydeki stratejik ortakları ile küresel ekonomi-politik alanda öncelikli gündem maddesi olarak konuşulan bir konu veya alanı 'ana tema' olarak seçip, neredeyse 30'a yakın ana oturum, yuvarlak masa oturumu ve paneli üç güne sığdırmayı başarıyor. 8 yıl önceki ilk Boğaziçi Zirvesi'nde katılımcı ülke sayısı 20 civarındayken, bu hafta yapılacak
8. Zirve'de, 72 ülkeden, 123'ü yabancı olmak üzere, başbakan, başbakan yardımcısı, bakan yardımcısı, müsteşar, iş insanı, akademisyen ve medya temsilcisi 179 konuşmacı küresel ve bölgesel meselelere yönelik görüş, tespit ve çözüm önerilerini ortaya koyacaklar.
8. Boğaziçi Zirvesi, yarın sabah, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımları ve konuşmaları ile başlayacak.
Bakanlarımız 72 ülkeden binin üzerinde seçkin katılımcıya, hem Türkiye Ekonomisi'nin gücünü, taşıdığı fırsatları, hedeflerini ve işbirliği imkânlarını aktaracaklar; hem de 3 günlük zirvede, konuk ülkelerin bakan, bakan yardımcıları ile aynı zamanda ikili görüşmeler de yapacaklar. Pek çok ülkeden gelen iş heyetleri ile TİM ve DEİK çatısı altındaki ihracatçı birliklerini ve iş konseylerinin üye Türk iş insanları önemli temaslarda bulunacaklar. Bu yıl, 8. Boğaziçi Zirvesi'nin ana teması 'Geleceğin Tasarımı: Küreselleşmenin Yeni Sınavı.' 2 yıldır, Dünya İnsani Zirvesi ve İnsani Finans Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Türkiye'nin, dünyanın her yerindeki mazlumların sesi ve yüreği olarak, daha demokrat, daha paylaşımcı, daha adil, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma adına önemli bir çağrıda bulunuyor.
Dünyanın tanınmış siyasetçileri, düşünür ve akademisyenleri, 'hepimizin istediği bir dünyayı tasarlamak' için atılması gereken adımları tartışacaklar.
3 gün boyunca, küresel enerji dünyasından, uluslararası spor ve sanat alanının ekonomik boyutları, bölgesel güvenlik ve savunma endüstrisinden, yeni küresel ekonomipolitiğin oyuncularını temsil eden Z Kuşağı'nın beklentileri detaylı olarak masaya yatırılacak. Çin'in 'kuşak-yol' projesinden, Endüstri 4.0'a, 21. Yüzyıl'da mülteci olmaktan, teknoloji merkezli beceri geliştirmeye, Avrupa'nın ortak geleceği ve Türkiye vizyonundan, Türkiye'nin mega projelerine uzanan etkili bir Zirve bizleri bekliyor. Yankılarını paylaşmayı sürdüreceğiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü 22 Kasım 2024 | 39 Okunma Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış 20 Kasım 2024 | 76 Okunma G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele 18 Kasım 2024 | 101 Okunma İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım 15 Kasım 2024 | 45 Okunma Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ 13 Kasım 2024 | 92 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar