Şimdi kaynak seferberliği zamanı

Uluslararası ekonomi- politik açısından, Soğuk Savaş'ın bitimiyle birlikte, küresel finans sistemini öne çıkaran, ülkeler arasındaki ticaretin sınırlarını kaldırtan 'eski' küresel neo-liberal...

Uluslararası ekonomi- politik açısından, Soğuk Savaş'ın bitimiyle birlikte, küresel finans sistemini öne çıkaran, ülkeler arasındaki ticaretin sınırlarını kaldırtan 'eski' küresel neo-liberal düzen etkisini kaybediyor ve yeni bir küresel 'oyun'un yükseldiğini ve hamle ettiğini gözlemliyoruz.
Bu yeni düzenin yükselen aktörleri E7 Grubu;
Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Kore, Meksika, Rusya ve Türkiye.
Ancak, eski küresel neo-liberal düzenin savunucusu konumundaki sivil ve askeri bürokrasi, kontrolündeki kurumsal yapı aracılığı ile 25 yıllık düzenlerinin yıkılmasını kabullenmeye niyetli gözükmüyor. Bu nedenle, Çin'in 'kuşak-yol' projesini veya Brezilya ve Türkiye gibi, coğrafyalarında güç merkezi, oyun kurucu olma yönünde yükselen ülkeleri durdurmaya, örselemeye çalışıyorlar.
Ve ne insanlık dışıdır ki, bu hedefi gerçekleştirmek adına, her denedikleri operasyon, tuzak boşa çıktıkça, bir sonrakini daha da vahşi koşullarda tertipliyorlar.
Brezilya, iki, üç denemede kırılma gösterirken, Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlik gücü ve Türk halkının 'Milli İrade' ruhuyla şu ana kadarki tüm operasyonları bertaraf etti. Ancak bu süreç bitmedi. 21. yüzyıl 'eski' küresel neoliberal düzenin oyun kurucularının yüzyılı olacaktı; oysa bu yüzyıl giderek yeni yükselen yıldız ülkelerin yüzyılı olacak şekilde şekilleniyor ve bu gerçeği bastırmak ve geciktirmek için her türlü operasyondan kaçınmayacaklar; bu defa operasyonu 'finansal kıskaç' yönünde yoğunlaştıracaklar.
Yani, Türkiye gibi, küresel dünyanın yeni yıldız ülkelerinden sermaye çıkışını hızlandırmak adına, bu ülkelerin derecelendirme notlarını indirmek, dolar ve euronun faizini yükseltmek, küresel ölçekte var olan finansal imkânları kurutmak öncelikli adımları olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü 22 Kasım 2024 | 39 Okunma Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış 20 Kasım 2024 | 76 Okunma G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele 18 Kasım 2024 | 101 Okunma İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım 15 Kasım 2024 | 45 Okunma Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ 13 Kasım 2024 | 92 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar